Байдън призова за въглеродно неутрално правителство до 2050 г.

Президентът Джо Байдън подписа днес заповед, с която цели да направи федералното правителство въглеродно неутрално до 2050 г. чрез множество инициативи за чиста енергия, включително електрически превозни средства и екологично чисти сгради.

Новата заповед задължава правителството да замени автопарка си с електрически автомобили и камиони до 2035 г. и да гарантира до 2045 г., че федералните сгради са без въглерод.

„Президентът надгражда усилията на цялото правителство за справяне с климатичната криза по начин, който създава добре платени работни места, развива индустрии и прави страната икономически по-конкурентоспособна“, се казва в изявление на администрацията на Байдън.

Правителството притежава или наема около 300 000 сгради, и управлява автопарк от 600 000 превозни средства.

С цел да се постигне в рамките на десет години 65% намаляване на емисиите на парникови газове, затоплящи планетата, това е последната от редица инициативи, които президентът обяви за ограничаване на въздействието на страната върху околната среда.

„Изпълнителната заповед ще намали емисиите във федералните операции, ще инвестира в американски индустрии за чиста енергия и производство и ще създаде чисти, здрави и устойчиви общности“, добавят от администрацията на президента.

Реформите ще помогнат на Байдън да изпълни обещанието си към световните лидери на срещата на ООН в Глазгоу миналия месец да намали емисиите на парникови газове в САЩ поне наполовина.

Миналия месец Байдън подписа обширен инфраструктурен пакет от мерки, който включва 7,5 милиарда долара за мрежа от зарядни устройства за електрически превозни средства, а Конгресът преговаря за още по-голям законопроект за социално подпомагане, който ще осигури повече от 500 милиарда долара за борба с изменението на климата.

Програмата "купува чисто" ще даде приоритет на продуктите, произведени и доставени с ниски емисии на парникови газове./ БГНЕС

Вашингтон / САЩ