Байдън осъди нападението над Пол Пелоси

Президентът на САЩ Джо Байдън определи като "жалко и отвратително" нападението срещу съпруга на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Според официални данни натрапник е нападнал Пол Пелоси с чук, като е счупил черепа му в ранните часове на денонощието, след като е нахлул в къщата на двойката в Калифорния в търсене на председателя на парламента.

Обръщайки се към множеството на предизборен митинг във Филаделфия, Байдън заяви, че политическото насилие "няма място" в Съединените щати, и добави: "Стига толкова вече”.

Байдън спомена и съобщенията в медиите, че нападателят е крещял "Къде е Нанси" - същата закана, чута и по време на смъртоносната атака срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Пол Пелоси е бил "нападнат в дома си от нападател, който е действал със сила и е заплашил живота му, докато е търсил председателя на парламента", заяви говорителят на Пелоси Дрю Хамил по-рано в петък.

82-годишният Пол Пелоси - който е претърпял операция и се възстановява в болница - е бил сам вкъщи, докато съпругата му е работила във Вашингтон.

По-малко от две седмици преди решаващите междинни избори в САЩ членове и на двете партии предупредиха за опасността от политическо насилие./БГНЕС, АФП