Байдън обяви най-голямото намаляване на бюджетния дефицит в историята на САЩ

Джо Байдън заяви, че намаляването на бюджетния дефицит до 1,4 трилиона долара е най-големият годишен спад на този показател в историята на страната. Президентът направи съобщението в събота на страницата си в Twitter. "Дефицитът се сви до 1,4 трилиона долара тази година. Това беше най-големият годишен спад в американската история", пише президентът, цитиран от РИА „Новости”.

В същото време ръководителят на Белия дом разкритикува предложението на републиканците в Конгреса на САЩ, като ги обвини в намерение да намалят данъците, което ще увеличи дефицита "с около 3 трилиона долара".

По-рано през октомври Министерството на финансите на САЩ съобщи, че бюджетният дефицит на страната за годината е намалял наполовина до 1,375 трилиона долара спрямо 2,776 трилиона долара миналата година. Според доклада на министерството държавните разходи в САЩ за годината са намалели с 9%, до 6,272 трилиона долара, докато приходите са се увеличили с 21% в годишно изражение и възлизат на 4,896 трилиона долара. /БГНЕС