Байдън-Кишида: Общи усилия срещу Китай, Русия и ядрените заплахи

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в Токио стартирането на нова азиатско-тихоокеанска търговска мрежа, към която първоначално се присъединяват 13 държави, между които Индия и Япония, въпреки че остават въпросителни относно ефективността на пакта.

"Съединените щати и Япония заедно с още 11 държави ще поставят началото на Индо-Тихоокеанска икономическа рамка. Тази рамка е ангажимент да работим с нашите близки приятели и партньори в региона по предизвикателствата, които са от най-голямо значение за осигуряване на икономическа конкурентоспособност през 21-ви век", каза той.

„Президентът на САЩ Джо Байдън и японският министър-председател Фумио Кишида се ангажираха да работят в тясно сътрудничество по въпросите на сигурността, включително Китай, както и по ядрената и балистичната програма на Северна Корея“, се казва в съобщение на Белия дом.

Държавният глава на САЩ е на посещение в Япония, където току-що приключи двустранна среща между лидерите.

"Двамата лидери се ангажираха да работят в тясно сътрудничество за решаване на проблемите в областта на сигурността, включително по отношение на ядрената и балистичната програма на КНДР, както и на все по-насилственото поведение на Китай, което противоречи на международното право", се казва в съобщение на двамата лидери след срещата.

Президентът на САЩ се изказа в подкрепа на предоставянето на Япония на постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН, ако той бъде реформиран.

На 13 март Фумио Кишида, който говори на конгреса на управляващата Либерално-демократическа партия, се застъпи за реформа на Съвета за сигурност на ООН във връзка с настоящата ситуация около Украйна. През април управляващата в Япония Либерално-демократическа партия поиска от правителството да обмисли удвояване на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Президентът на САЩ подкрепи желанието на Япония да подобри собствените си отбранителни способности. Той похвали действията на ръководителя на японското правителство във връзка със ситуацията в Украйна. Байдън заяви, че съюзът между САЩ и Япония е крайъгълен камък на мира и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион. През последните няколко години Япония увеличава разходите си за отбрана, което предизвиква критики от страна на съседните държави. През тази фискална година (започваща през април 2022 г.) разходите за отбрана са се увеличили с около 50 милиарда йени спрямо предходната година и достигат 5,37 трилиона йени (41,9 милиарда долара по текущия обменен курс), което е рекордно високо ниво.

Рецесията в Съединените щати не е неизбежна, заяви също президентът Джо Байдън, като същевременно призна икономическата болка, която изпитват американците поради рязкото покачване на инфлацията.

Президентът на САЩ заяви също, че "обмисля" да отмени някои търговски мита за Китай, като отбеляза, че те не са били наложени от неговата администрация.

"Ние не сме налагали нито едно от тези мита", каза той, когато бе попитан в Токио за възможността за отмяна на мерките, като отново добави, че отмяната им се "обмисля".

„БВП на САЩ ще нарасне по-бързо от този на Китай за първи път от 40 години“, каза Байдън.

Той заяви още, че САЩ ще помогнат за защитата на Тайван от китайско нахлуване. Според него Китай "флиртува с опасността" по отношение на Тайван.

"Това е ангажиментът, който поехме", каза той, когато бе попитан дали САЩ ще се намесят с военна сила срещу китайски опит за насилствено поемане на контрола над Тайван. "Съгласихме се с политиката на единен Китай, подписахме се под нея..., но идеята, че той може да бъде превзет със сила, просто не е приемлива".

От своя страна японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че Япония и САЩ няма да толерират опитите където и да било да се променят установеният световен ред и статуквото със сила, визирайки ситуацията в Украйна и положението в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Японските и американските власти ще си сътрудничат в решаването на енергийните и продоволствените проблеми, влошени от ситуацията около Украйна, заяви Кишида.

Той допълни, че ситуацията около Украйна е "драстично влошила положението с енергията и храните". "Япония и САЩ ще си сътрудничат за решаването на тези проблеми", заяви японският премиер.

„Русия трябва да плати дългосрочна цена за инвазията в Украйна“, допълни и Байдън.

Властите в Япония, САЩ и Южна Корея ще си сътрудничат тясно по въпроса за севернокорейската ядрена ракетна програма, заяви министър-председателят.

"Споделяме сериозната загриженост относно политиката на Пхенян да продължава да изстрелва ракети. Япония, САЩ и Южна Корея ще си сътрудничат тясно по този въпрос", подчерта Кишида.

Властите на двете страни смятат, че заплахите за използване на ядрени оръжия са неприемливи, а съответната позиция ще бъде тема на следващата среща на върха на Групата на седемте (Г-7), подчерта той.

"Япония и Съединените щати категорично отхвърлят заплахите за използване на ядрени оръжия. Ще превърнем това във важна тема на срещата на върха на Г-7 през следващата година", подчерта японският премиер.

Японските власти ще засилят драстично отбранителния си капацитет - решение, което Байдън подкрепя, заяви Кишида.

"Възнамеряваме радикално да укрепим отбранителните способности на страната ни. Президентът на Съединените щати подкрепи съответните планове", каза той.

Японските власти се надяват, че САЩ ще се върнат към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, от което Вашингтон се оттегли при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, заяви министър-председателят.

"Надяваме се, че правителството на САЩ ще реши да се върне към Транстихоокеанското партньорство", каза Кишида.

На 4 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на японския Съвет за национална сигурност Такео Акиба обсъдиха перспективите за по-строги западни санкции срещу Русия, както и начина на противодействие на едностранните опити за промяна на статуквото в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Япония и САЩ "ще наблюдават последните действия на китайския флот, както и движенията, свързани със съвместните учения на Китай и Русия", заяви японският министър-председател Фумио Кишида след разговорите с американския си колега Джо Байдън. /БГНЕС