Байдън и Трюдо сключиха сделка за мигрантите

Президентът на САЩ Джо Байдън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими, като Байдън посети канадската столица дни след като лидерите на Китай и Русия проведоха среща на върха в Москва.

Снимките на Байдън и Трюдо, които стоят рамо до рамо в Отава и обявяват споразумения, включително за полупроводници и миграция, представляват контрапункт на сцената в Москва преди дни.

Там китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин изповядаха приятелство и обещаха по-тесни връзки, докато Русия се бори да постигне успехи в това, което Западът смята за несправедливо нахлуване в Украйна.

На съвместна пресконференция с Трюдо Байдън постави под въпрос нивото на сътрудничество между Китай и Русия, като отбеляза, че Китай не е предоставил оръжия на Русия за използване срещу Украйна.


Байдън заяви, че САЩ са разширили съюзите си, включително с НАТО, Г-7, Южна Корея и страните от Четворката на САЩ, Австралия, Индия и Япония.
"Значително разширихме съюзите си", каза Байдън. "Кажете ми как в действителност виждате обстоятелство, при което Китай е поел значителен ангажимент към Русия. Какъв ангажимент могат да поемат те?"


Обръщайки се към канадския парламент, Байдън заяви, че като членове на НАТО двете държави ще "защитават всеки сантиметър от територията на НАТО".
Трюдо заяви на пресконференция, че Украйна е бил най-важният въпрос за обсъждане на срещата с американския му колега.


"Днес потвърдихме твърдата си подкрепа за украинския народ, който се защитава от бруталното и варварско нашествие на Путин", каза Трюдо.
На пресконференцията Трюдо обяви, че двамата лидери са подписали споразумение с IBM (IBM.N) за развитие на капацитета за производство на полупроводници и намаляване на зависимостта от чуждестранни производители, след като проблеми с веригата за доставки затрупаха и двете страни.
Законът за производство на отбранителни продукти на САЩ ще предостави 250 млн. долара, каза Байдън.
Канада разполага с изобилие от критични минерали, използвани за производството на батерии и електрически превозни средства (ЕПС), но в момента Китай доминира на световния пазар.


Трюдо подготвя бюджет, който ще бъде публикуван във вторник и има за цел да увеличи производството на критични минерали и чисти технологии.
"При нарастващата конкуренция, включително от страна на все по-агресивния Китай, няма съмнение защо е важно сега да се обърнем един към друг, за да изградим северноамериканския пазар на всичко - от полупроводници до батерии за слънчеви панели", заяви Трюдо.
Байдън обяви 50 млн. щатски долара за стимулиране на американски и канадски компании да инвестират в опаковане на полупроводници и заяви, че Канада ще предостави до 250 млн. канадски долара (182 млн. щатски долара) за проекти в областта на полупроводниците в близко бъдеще, според съвместно изявление.


Двете страни се споразумяха за създаване на работна група за енергийна трансформация с акцент върху чистата енергия и обещаха да си сътрудничат по "северноамериканската верига за доставки на критични минерали", се казва в изявлението.
Преди срещите си двамата лидери вече бяха сключили споразумение, целящо да спре преминаването на търсещите убежище през общата сухопътна граница между САЩ и Канада чрез неофициални преходи.


"Съединените щати и Канада ще работят заедно, за да възпрепятстват незаконното пресичане на границата и да приложат изцяло актуализираното Споразумение за безопасна трета страна", каза Байдън за сделката. Канада се съгласи да приеме 1500 мигранти от страни от "Западното полукълбо" като част от сделката./БГНЕС