Байдън и Путин си размениха предупреждения за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин за твърд отговор на САЩ при евентуално нахлуване в Украйна, а лидерът на Кремъл заяви, че антимосковските санкции биха били "колосална грешка".

След 50-минутен телефонен разговор - вторият между двамата лидери в рамките на малко повече от три седмици - двамата президенти изразиха подкрепа за по-нататъшна дипломация по напрегнатото противопоставяне между Русия и подкрепяната от Запада Украйна.

Путин е останал "доволен" като цяло от разговорите, заяви пред репортери съветникът по външна политика Юрий Ушаков. Високопоставен американски служител, който говори при условие за анонимност, заяви, че тонът "е бил сериозен и съдържателен".

Байдън "даде ясно да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна", гласи изявление на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

Ушаков, позовавайки се на многократните заплахи на Вашингтон за икономически санкции в отговор на нападение в Украйна, заяви, че това би било "колосална грешка”. Ушаков каза също, че Русия ще търси „конкретен резултат" в преговорите през януари в Женева, докато Белият дом заяви, че очаква действия - деескалация на масивното военно присъствие на Русия по украинската граница.

"Президентът Байдън повтори, че съществен напредък в тези диалози може да има само в среда на деескалация, а не на ескалация", каза Псаки.

Вашингтон и европейските му съюзници обвиняват Русия, че заплашва бившата съветска територия Украйна с нова инвазия. Около 100 000 руски военнослужещи са съсредоточени близо до границата на страната. Путин вече завзе полуостров Крим през 2014 г. и е обвиняван в разпалване на проруската сепаратистка война, избухнала същата година в източната част на страната.

Москва описва присъствието на войски като защита срещу разширяването на НАТО, въпреки че на Украйна не е предлагано членство във военния алианс.

По-рано този месец руснаците отправиха широк набор от искания, включително гаранции, че НАТО няма да се разширява, и забрана за изграждане на нови военни бази на САЩ в бившите територии на Съветския съюз.

Съединените щати отхвърлят „червените линии” на Москва, като го определят като опит на Русия да диктува бъдещето на независими държави.

В съобщение, разпространено след разговора, Кремъл подчерта, че Байдън е казал на Путин, че американски нападателни оръжия няма да бъдат разположени в Украйна. Белият дом обаче заяви, че Байдън само е потвърдил съществуващата политика.

"Президентът Байдън ясно заяви, че САЩ продължават да предоставят отбранителна помощ за сигурността на Украйна и не разполагат там нападателни ударни оръжия. Това не е нов ангажимент", заяви за АФП американски служител.

Официалните представители на САЩ повториха предупрежденията за строги икономически санкции, подкрепени както от Вашингтон, така и от столиците на ЕС, ако Русия нападне Украйна.

Байдън "очерта два пътя", заяви високопоставен служител на американската администрацията. "Единият е пътят на дипломацията..., а другият път е по-фокусиран върху възпирането, включително и върху сериозните санкции". /БГНЕС