Бах: Да отложиш Олимпиадата не е като да преместиш един мач

Президентът на МОК продължава да е скептичен за отлагане на Олимпиадата.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах за пореден път се изказа скептично относно варианта Олимпийските игри в Токио да бъдат отложени заради пандемията от COVID-19, но все пак намекна, че е възможно това да се случи.

МОК и организаторите от Япония на няколко пъти изразиха решимостта си Игрите да се проведат по график от 24 юли до 9 август това лято, въпреки че новият коронавирус на практика спря целия световен спорт, а спортистите нямат възможност да се подготвят нормално за най-важното събитие в кариерата си. В последните дни все повече организации и известни спортисти призовават МОК и Токио да склонят да отложат Олимпиадата, като според президентът на Международната атлетическа федерация Себастиан Коу това вече е неминуемо.

"Олимпийските игри не могат да се преместят, както един футболен мач се отлага за следващата събота. Това е много комплексен процес и за да се вземе отговорно решение, трябва да има ясна фондация на обосновката му", каза Бах пред германската телевизия SWR. Все пак Бах заяви, че няма никакъв вариант Игрите да бъдат цялостно отменени, което оставя вратата открехната за тяхното отлагане. "Отмяна на Олимпиадата би било най-нечестното решение, което ще унищожи мечтите на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитета", коментира президентът на МОК. /БГНЕС