Бътлър даде аванс на Маями срещу Бостън във финала на Изток

Маями Хийт надигра Бостън Селтикс със 118:107 у дома в мач номер 1 от финала на Източната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА). „Келтите“ имаха аванс от осем точки на почивката, но „горещите“ изригнаха в третата четвърт, спечелена с 39-14. Това се оказа и ключово за крайния успех на Ерик Сполстра и компания.

Бътлър (д) изригна с 41 точки в първия двубой във Флорида.

Над всички за победителите бе Джими Бътлър, който се разигра през второто полувреме и вкара 27 от своите 41 точки, като завърши с 12/19 при стрелбата от полето. Той добави девет борби, пет асистенции, четири кражби и два блока към чудесното си представяне. Още четирима баскетболисти на Хийт завършиха с двуцифрен точков актив, като избраният за Най-добър шести играч през сезона Тайлър Хиро се отчете с 18 пункта, а Гейб Винсънт добави 17.

В отсъствието на Ал Хорфърд и Защитник номер 1 на годината Маркъс Смарт, Джейсън Тейтъм бе най-резултатен за Бостън с 29 точки, осем борби и шест асистенции. Джейлън Браун постигна дабъл-дабъл – 24 пункта и десет борби, а Робърт Уилямс III и Пейтън Причард от пейката добавиха по 18, но усилията им се оказаха недостатъчни в първия мач във Флорида.

Двубой номер 2 във финалната серия е в четвъртък вечер отново в Маями. /БГНЕС