Български деца пресъздават глаголицата в изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ в Одрин

Турският град Одрин е свързан с българската история, не само поради близостта си с българската граница, предаде БГНЕС.

Градът е бил столица на Османската империя от 1369 до 1453 година. В областта около Одрин са се провели над 15 големи битки и обсади от античността до днес. Българите са побеждавали край Одрин византийци и кръстоносци. В новата история особено значение има обсадата на Одрин по време на Балканската война (1912 – 1913).

В Одрин са живели към 10 000 българи, а в областта над 40 000. Те създават възрожденско българско класно училище, прераснало в Одринска българска мъжка гимназия, българска девическа гимназия, българска католическа гимназия на отците възкресенци и църквата „Св. св. Кирил и Методий“. До 1913 г. и изваждането на Източна Тракия от диоцеза на Българската Екзархия в града действат няколко български храма. Днес са запазени два – „Свети Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“. И до днес двата храма са считани за българска обител и място на съхранение на българската вяра и култура.

Затова не е случайно, че именно църквата „Св. Св. Константин и Елена“ е избрана за изложба, посветена на делото на светите братя Кирил и Методий. Озаглавена „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, тя е по покана на Генералното консулство на Република България и на Фондация „Българска екзархия“ в Истанбул.

За изложбата, сътворена изцяло от деца, разказа пред БГНЕС от Одрин нейният организатор и инициатор Илиана Нанчева. „Изложбата се превърна в пътуваща, след като през 2019 г. спечели финансиране за осъществяването на този проект. Реших, че работата на децата зад граница в 5 държави, които географски са свързани с живота и делото на Кирил и Методий, трябва да продължи да живее. Участваха деца от българското училище в Александруполис, българското училище в Истанбул, в Будапеща, филиала в Халастелек и училището в Шармелек. След тях към проекта се включиха българското училище в Прага и едно от българските училища в Рим“, разясни тя.

Изложбата представлява интерпретация на кирилските и глаголическите букви, знаци и символи от деца от тези училища, които са успели артистично да ги пресъздадат.

„Получи се една невероятна изложба, която имаше и книжно издание, разпространено безплатно сред почти всички български училища зад граница и в институциите в България“, добави Нанчева.

По думите ѝ, пътувайки всяка година поне на 3 места, изложбата среща много добър прием и положителни отзиви за работата на децата и се радва на голяма посещаемост. Тя ще може да бъде видяна до 29 април включително, след което през месец май ще бъде показана в къща-музей „Иван Вазов“ в Берковица до 2 юни.

„Посланието на изложбата е: Нека вървим заедно по пътя на Кирил и Методий, защо те, освен че са съпокровители на Европа, те са създатели на славянската писменост и на българската азбука“, заяви пред БГНЕС организаторката на инициативата Илиана Нанчева. /БГНЕС