Българската борба ще има седем представители на Олимпиадата в Токио

Айк Мнацаканян донесе седма олимпийска квота за българската борба. В решителния полуфинал на олимпийската квалификация в „Арена Армеец“ националът победи турчина Фатих Ченгиз с 3:2 в категория до 77 килограма на класически стил. Съперникът му е пети от Евро 2019, докато Айк има зад гърба си бронз от световно и европейско първенство.

Само Айк Мнацаканян от класиците взе квота на квалификацията в София

"Мечтаех да отида на Олимпийски игри, мечтаех за тази победа. Много исках след такъв момент да прегърна треньорите си, както и направих, без които нямаше да стигна дотук", заяви Мнацаканян минути след победата. "Не беше никак лесно, всяка една среща беше трудна. Но ние сме много сплотен екип. Искам да ви кажа, че на олимпийската квалификация в Будапеща аз не загубих, съдиите ми отнеха победата. Но това не ни пречупи. Работихме здраво, отстранихме грешките и ето че успяхме. Много се радвам, че зарадвах България с олимпийска квота и че ми дадоха шанс да се състезавам за България. Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага. За такива моменти да се опишат трябват думи. А аз нямам такива", допълни той.

"Много сме щастливи, защото използвахме последния шанс да спечелим олимпийска квота и го направихме на българска земя. Можехме да вземем още 1-2 визи, но малшанс. И на Иво Ангелов, и на Радослав Георгиев, и на Даниел Александров не им стигна малко. Не искам да коментирам съдийството. В срещата на Айк с грузинеца, например, съперникът му 8 пъти го хваща за трикото, което няма право. А след като оспорвахме, реферите искаха мен да накажат. Важното е, че успяхме да спечелим тази втора квота. Сега много се нуждаем и от олимпийски медал", каза помощник-треньорът на националния отбор по класическа борба Бисер Георгиев.

С този успех Мнацаканян взе втора виза за класиците, като още на първата квалификация в Будапеща през март участие за игрите си осигури и Кирил Милов (97 кг). Преди това квоти спечелиха Георги Вангелов (57) в свободния стил, както и жените Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57), Мими Христова (68) и Тайбе Юсеин (62). /БГНЕС