Българка е сред седемте жертви на свлачището на остров Иския в Италия

Седем станаха жертвите на свлачището на остров Иския в Италия, заяви префектът на Неапол Клаудио Паломба. Той потвърди, че сред тях е 58-годишна българка.

Ранените са петима. Други петима са безследно изчезнали. Издирването им ще продължи и през нощта. 230 души са евакуирани.

Във връзка с трагедията италианското правителство обяви извънредно положение.

В събота сутринта вълна от кал и отломки връхлетя малкия град Касамичола Терме, погълна поне една къща и помете автомобили до морето, съобщиха местните медии и службите за спешна помощ.

Първият транш от 2 млн. евро от средствата за подпомагане беше отпуснат в края на извънредното заседание на правителството, което обяви извънредно положение, заяви министърът на гражданската защита Нело Мусумечи.

Италианските медии съобщиха, че до неделя следобед са открити четири тела, а официалният брой на жертвите ще бъде обявен по-късно тази вечер от префекта на Неапол Клаудио Паломба.

Повече от 200 спасители все още издирваха около 10 изчезнали, а стотици доброволци, затънали до колене в кал, бяха заети с почистването на улиците на града.

Спасителните дейности бяха затруднени от дъждовете и силните ветрове, които забавиха и фериботите, доставящи подкрепления от континента.

Министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси по-рано предупреди, че има хора, затрупани в калта, като заяви, че ситуацията е "много сериозна".

Проливният дъжд предизвика потоци от кал по улиците на Казамичола Терме, спа курорт с 8000 жители в северната част на остров Иския - туристическа дестинация в близост до Капри, който през лятото е пълен с туристи.

Папа Франциск заяви, че се моли за жертвите, за "страдащите и за всички, които са допринесли за спасяването на оцелеи" в молитвата си "Ангел Господен" днес.

По-рано от противопожарната служба съобщиха, че една къща е била залята от калта, а двама души са били спасени от автомобил, който е бил пометен в морето.

В най-силно засегнатия район на града най-малко 30 семейства са останали в капан в домовете си без вода и електричество, а кал и отломки са блокирали пътя, съобщи информационна агенция ANSA.

Длъжностните лица заявиха, че очакват да евакуират и да намерят временни жилища за 150-200 души.

Местните власти призоваха жителите на Иския да не излизат от домовете си, за да не пречат на спасителната операция.

"Експоненциалното" разрастване на инфраструктурата, предизвикано от масовия туризъм, в крайна сметка "задушава всички естествени процеси в земята и покрива всичко с цимент", написа геологът Марио Тоци във вестник La Stampa.

Бедствието в Иския се случи само няколко седмици след като 11 души загинаха при проливни дъждове и наводнения в централния италиански регион Марке./БГНЕС

Рим / Италия