България започва битката за Евро 2024 с домакинство на Черна гора

Националният отбор на България ще се изправи срещу Черна гора в Разград в първия си мач от квалификациите за участие в Евро 2024. Опитът на "лъвовете" да се класират за първи голям форум от 20 години насам стартира на "Хювефарма Арена" тази вечер от 19:00 часа. Мачът ще бъде предаван пряко по БНТ 1 и БНТ 3.

Ръководството на Българския футболен съюз вече на няколко пъти заяви, че именно в тези квалификации България трябва да атакува класиране за европейското първенство с оглед на съперниците в групата ни. Освен с Черна гора, България ще премери сили в група G още с отборите на Сърбия, Унгария и Литва. Първите два тима в крайното класиране ще участват във финалите на Евро 2024.

България записа положителни резултати в последните си четири мача под ръководството на новия селекционер Младен Кръстаич. Сръбският специалист дебютира с победа над Гибралтар с 5:1 в Лигата на нациите, след което дойде и успехът над Северна Македония в Скопие с 1:0 в същия турнир. През ноември в две приятелски срещи "лъвовете" победиха Кипър с 2:0 и направиха равенство с Люксембург 0:0. От своя страна Черна гора не е играла след края на Лигата на нациите, където записа две победи над Румъния, две загуби от Финландия и равенство и поражение срещу Босна и Херцеговина.

"Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но разполагаме с необходимите качества да спечелим. В живота на човек сигурно е само, че ще умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мен. Има мачове, в които съперникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен", коментира Кръстаич на пресконференция преди двубоя.

"Къде бяхме преди една година? Колко български играчи играят в българската лига? Когато дойдох, казах ще направя отбор, който да отговори на европейските стандарти. Като динамика и като физика. Започнахме да изграждаме този отбор с млади играчи. Футболът е дългосрочен процес, не може с един мач да се класираш на Европейско и на Световно. Ако зависи от мене, постоянно ще бъде така. Играчите трябва да играят за страната си, а не да идват на туризъм, както съм чувал, че е било преди това. Единственият начин да върнем доверието е да постигаме резултати", допълни той.

Бригада от Азербайджан ще ръководи мача в Разград. Алияр Агайев ще бъде главен съдия, а негови помощници ще бъдат Зейнал Зейналов и Акиф Амирали. За четвърти съдия е назначен сънародникът им Камал Умудлу.

В другия мач от нашата група Сърбия посреща Литва от 21:45 часа. /БГНЕС