България загуби от Сърбия на старта на Лигата на нациите

България стартира със загуба във волейболната Лига на нациите при мъжете, след като отстъпи на Сърбия с 1:3 (25:19, 19:25, 22:25 и 20:25) в Отава, Канада.

И двата състава бяха без най-големите си звезди, като от българския отбор отсъстваха Цветан Соколов и Тодор Скримов, чиято подготовка е насочена най-вече към Световното първенство през есента. Младите български играчи показаха качество и на моменти загатнаха за добри неща, на които са способни.

Селекцията ни започна страхотно начало в мача. Видяха се емоции, себераздаване и огромно желание. Блокадата заработи, сервисът бе на ниво и в средата на гейма бе натрупана солидна преднина - 15:9. Геймът бе спечелен убедително и поведохме с 1:0. Това обаче не се оказа достатъчно за "трикольорите", за да може Николай Желязков да запише победа в дебютния си официален двубой.

Във втория гейм „плавите“ намериха себе си и се разиграха, докато в българския тим бе отбелязан спад, започнаха и непредизвикани грешки. В средата сърбите вече водеха с 16:9. Селекционерът Желязков предприе рокади, но те не доведоха до промяна, Сърбия продължи да диктува играта и затвори гейма в своя полза за равенството 1:1.

Третият гейм бе ключов в мача. Отново имаше равностойност и борба за всяка точка. В средата „лъвовете“ имаха предимство от две точки - 17:15, но не съумяха да го запазят. Сърбите поведоха с 21:19 точки, за да може в крайна сметка да спечелят частта с 2:1. Диктовката на съперника продължи, като в четвъртия гейм. Съперникът ни записа голяма преднина - 18:12. Това доведе и до крайната победа за "плавите" - 3:1 гейма.

С най-голям актив за България бе Радослав Парапунов с 14 точки ( 1 блок). Александър Николов завърши с 13 точки (1 блок). Светослав Гоцев добави 12 точки ( 5 блока, 2 аса).

Следващият двубой на волейболистите ни е на 10 юни от 23.30 часа срещу Германия. /БГНЕС