България срещу световния шампион в първия ден на волейболния Мондиал

България ще играе срещу световния шампион Полша в първия ден на волейболния Мондиал. На 26 август мъжкият ни национален тим излиза в Катовице от 21:30 ч, след като беше обявена официалната програма. В същия ден има още пет двубоя, като първият ще е между Бразилия и Куба в словенската столица Любляна. За първи път в историята си Катар ще играе на Световно първенство и то това ще е във втория мач от турнира срещу Япония.

Ще участват 24 отбора, които са разпределени в шест групи по четири. Първите два и четирите най-добри трети в класирането ще продължат в елиминациите.

България е в група С, където освен Полша са Мексико и САЩ. На 28 август нашите се изправят срещу Щатите от 18:30 ч. Два дни по-късно завършваме групата срещу Мексико по същото време. Всичките ни срещи от груповата фаза са в Катовице.

Родните национали са в група още с Мексико и САЩ.

По-малко от два месеца преди старта на толкова престижния турнир всичко по организацията е готово“, каза д-р Ари Граса, президент на FIVB. „Сега с обявяването на програмата най-добрите отбори на планетата имат по-ясна картина какъв път трябва да изминат. Искам още веднъж да благодаря на домакините Полша и Словения. Нямам съмнения, че те ще предоставят незабравим волейболен празник на всички фенове по света“.

Световното първенство трябваше да е в Русия, но заради конфликта с Украйна всички международни спортни мероприятия в страната бяха отменени. „Програмата на мачовете илюстрира колко много печелят играчи и фенове от новия формат“, добави Фин Тейлър, изпълнителен директор на Volleyball World. „Сега ще е много по-лесно да се следва развитието на всеки отбор в турнира. По-лесното разбиране на правилата ще е от полза на новите фенове, което е много важно за популяризирането на волейбола по света“.

Цялата програма и групи може да бъде видяна тук: https://en.volleyballworld.com/volleyball/competitions/men-world-championship-2022/schedule/. /БГНЕС