България срещу Северна Македония на старта на Лигата на нациите

Днес България стартира с нови надежди за добро представяне участието си в тазгодишното издание на Лигата на нациите.

На теория такова изглежда възможно в четвърта група от Лига С. Първият мач на "трикольорите" е със Северна Македония в Разград. Началото е 19,00 часа. През 2021 година българският национален отбор по футбол изпрати пореден разочароващ квалификационен цикъл. Допуснахме четири поражения, рано-рано изгубихме теоретични шансове за Мондиала и оставихме зад себе си единствено Литва. Новата година също не започна добре с приятелски срещи в Катар. Загубихме на два пъти с 1:2, като това се случи от домакина на Мондиала и вицешампиона от последното Световно първенство Хърватия.

И докато ние сме все по-далеч от участие на голям футболен форум, то Северна Македония се докосна до такъв, като бе част от ЕВРО 2020 и загуби финален бараж за Световното. Западните ни съседи събраха цели 18 точки в актива си в квалификационната Група J, с което изпревариха отборите на Румъния, Армения и Исландия. Така заслужено се стигна до бараж, а в първия такъв бе елиминиран Италия и то в Палермо. Така мечтите продължиха да са живи и за гостуването в Португалия, което бе загубено обаче с 0:2.

Днес двете национални селекции за пръв път ще премерят сили в официален двубой. До тук можем да се похвалим с положителен баланс от три на една победи. Добрата новина пред Ясен Петров е, че той ще може да разчита на всичко най-добро и оправдание няма как да съществува. За последните години имаме едва няколко по-престижни резултата като успех над Северна Ирландия и равенство в Италия, докато само за година и малко Северна Македония победи като гост Германия и Италия. /БГНЕС