България ще изпрати свой представител на годишната Конвенция на МПО

Във връзка със 100-годишнината от създаването на Македонската патриотична организация (МПО) България ще изпрати свой представител на високо равнище, заявиха от МВнР в отговор на въпрос на БГНЕС.

В момента се обсъжда името на българския представител и когато бъде взето окончателно решение, външно министерство ще информира допълнително, се казва още в изявлението пред агенция БГНЕС.

От създаването на МПО преди точно 100 години до днес, организацията има и собствено издание - вестник Македонска трибуна. Сред създателите са легендарните революционери Йордан Чкатров, главни редактори са били Асен Аврамов, Любен Димитров, Борислав Иванов, Христо Низамов, Димитър Попов и големият учен д-р Любомир Читкушев.

МПО е създадена по време на най-жестокия сръбски режим във Вардарска Македония, когато между двете световни войни има няколко хиляди избити, а десетки хиляди са преследвани, пребивани и арестувани. Десетки хиляди намират убежище в свободна България.

БГНЕС припомня, че Македонската патриотична организация е основана във Форт Уейн, САЩ, през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония и си поставя за цел да запази и разпространи историческата памет, традициите, вярата и българския език сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония.

Това е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и Западна Европа.

Традиционната годишна Конвенция на МПО ще се проведе в периода 5-7 септември 2022 г. /БГНЕС