Министерството на туризма е предприело стъпки за включването на страната ни в кулинарния справочник още през миналата година по време на служебния министър Илин Димитров. През април 2023 г. е изпратено писмо до централата на Michelin, с което е поискана среща, на която да се обсъдят възможностите за включването на България, но до момента не е получен отговор.
Три месеца след встъпването си в длъжност министър Зарица Динкова е обсъдила с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой възможностите за почерпването на турския опит, довел до това Турция да има включени 74 ресторанта в справочника, 16 от които са добавени към списъка „Bib Gourmands”.
„В резултат на срещата и последвалите я разговори, в седмицата от 5 февруари планираме провеждането на среща на представители на министерство на туризма с Асоциацията на турските готвачи за споделяне на техния опит“, заявява министър Динкова.
Нейният екип през последните месеци е провел също така срещи и разговори с Асоциацията на българските професионални готвачи за идентифициране на необходимите стъпки и проучване на тяхното знание и опит по темата. Проучват се и стъпките, които са предприели други държави, включени в справочника, като Чехия, Полша и Унгария.