България с тежка загуба от Испания в откриването на Евробаскет 2022

Националният отбор на България загуби от Испания с 87:114 в откриващия мач от Европейското първенство по баскетбол. В Тбилиси, Грузия играчите на Росен Барчовски бяха категорично надиграни от актуалния световен шампион и допуснаха поражение с 27 точки разлика.

Първите минути на двубоя бяха равностойни, като България дръпна с 9:8, но след това Испания влезе в серия от 12 поредни точки и не погледна назад. Основен проблем за "лъвовете" бе слабото представяне в защита, като испанците с лекота реализираха повечето от атаките си и често имаха по два-три опита да го сторят. Испанците завършиха с цели 55 процента успеваемост на атаката (срещу 44 за България), както и предимство в борбата - 39 срещу 32.

Над всички за България бе звездата Александър Везенков, който завърши с дабъл-дабъл - 26 точки и 11 борби, както и страхотна успеваемост в стрелбата - 8/11. "Да бъдем реалисти, разликата е много голяма. От друга страна не показахме сърцата игра, не играхме на сто процента в защита, изпуснахме всички лесни точки, всички борби, надиграха ни тотално с физика и мисля, че разликата е много голяма. Напълно ни надбориха, намачкаха, те са много опитни играчи и ни наказаха. Ние знаем, че първите два мача не са мачовете, които трябва да вземем, но трябва да играем добре, защото за два дни трудно нещо може да се промени", коментира Везенков пред БНТ след срещата.

В следващия си мач от Евробаскет 2022 България срещу другия фаворит в група А Турция. Двубоят ще бъде в събота от 17:15 часа. /БГНЕС