България поиска яснота от Турция за таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев изпрати писмо до министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу по повод сигнали от български морски асоциации относно разпространена информация за планирано петкратно увеличение на тарифите за преминаване през Черноморските проливи Босфора и Дарданелите.

В писмото се посочва, че до момента официална нота за предстоящо повишаване на таксите не е постъпвала към българските власти.

Транспортният министър изтъква, че подобно изменение може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по „Конвенцията от Монтрьо“ в края на всеки петгодишен период от влизането ѝ в сила, като направи съответно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от подкрепата на поне две страни, три месеца преди изтичането на петгодишния срок на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат уведомени за подкрепеното предложение. Важно условие е, че освен предлаганите изменения, предизвестието следва да съдържа и мотивите, налагащи приемането му.

Христо Алексиев категорично заявява, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства. Вицепремиерът отправи искане към турския си колега Караисмаилоглу за предоставяне на официална информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана, съобщиха от МТС.

Христо Алексиев проведе разговор и с посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, като изрази позиция, че въвеждането на петорно увеличение на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите, в ситуацията на икономическата криза, породена от Ковид пандемията и войната в Украйна, ще доведе до тежки последици върху икономиката на страните в Черноморския регион.

Вицепремиерът настоя, преди предприемането на подобна стъпка, да се проведе дискусия между всички заинтересовани страни, на която да бъдат обсъдени ефектите от тази мярка, като до тогава да бъде спряно прилагането ѝ. /БГНЕС