България отстъпи на Италия след петгеймова битка в Лигата на нациите

Мъжкият национален отбор на България загуби от Италия с 2:3 (19:25, 25:20, 13:25, 25:23, 12:15 ) в първата среща от втората седмица от Лигата на нациите в Римини (Италия).

Нашите се бориха, но не успяха да пречупят домакините в четвъртия си мач от турнира.България записа трета загуба, като това е втори двубой, в който отстъпва в пет гейма след драмата с Германия. За този мач Силвано Пранди реши да даде шанс на повече млади състезатели, почивка получиха Цветан Соколов и Мартин Атанасов, а Алекс Грозданов не попадна в групата на мача.

Волейболните национали загубиха втора поредна среща след тайбрек.

Италианският селекционер започна със състав: Владимир Станков, Радослав Парапунов, Аспарух Аспарухов, Георги Петров, Стефан Чавдаров, Николай Калев – Владислав Иванов-либеро (Николай Къртев, Мартин Иванов-либеро, Денис Карягин).

По-малкият опит си каза думата, като тимът ни започна плахо и неуверено, а това изигра роля за развоя в първата част. След първоначално равенство италианците взеха преднина с 10:6. Второто техническо прекъсване дойде при 16:12 в тяхна полза. Проблеми в посрещане тормозеха българския тим, а силното ни оръжие – сервисът, не работеше на ниво. Италия запази аванса си докрай и спечели първата част.

Пранди направи промени за втория гейм. като на мястото на основното либеро Владислав Иванов на игрището се появи Мартин Иванов. По-късно на полето в посрещане заигра и състезателят на Марек (Дупница) Светослав Станков. Тимът ни се стегна, набра инерция и скорост. Това веднага даде своето отражение и националите поведоха с 9:6. Предимството се запази и на второто техническо прекъсване българите поведоха с 16:13. Волейболистите на Италия се опитаха да противодействат, но успяха да намалят само до 17:18. Отлична атака на Парапунов даде нова сила на нашите, сервисът на Аспарухов спомогна за нова разлика и България поведе с 21:17. Това бе решаващ момент, тимът ни не позволи повече съпротива и спечели втората част.

Третият гейм обаче бе катастрофален. Домакините засилиха сервиса, а нашите не успяха да се справят. Атаката и блокадата на съперника действаше безупречно и Италия поведе ударно с 5:0 и 8:3. Кризата в нашия тим се задълбочи и съперникът поведе с 16:6. Разликата бе непреодолима и Италия спечели с разгромна разлика, като поведе с 2:1.

Пранди отново потърси рокада, като основният разпределител Георги Сеганов пое диригенството в четвъртата част. Двата отбора бяха равностойни, а след двадесета точка нашите диктуваха резултата. След отлични изяви на Георги Сеганов на крайната линия съставът ни поведе с 24:22. България запази концентрация, а успешна атака на Радослав Парапунов сложи край на гейма.

Волейболистите ни обаче не запазиха възходящата линия в тайбрека. Италия започна много агресивно, поведе с 5:3 и запази минималната си преднина до 11:9. Лични грешки на волейболистите ни в този момент не дадоха възможност за изравняване. „Скуадра адзура“ поведе с 13:10, зазази аванса си и се поздрави с крайната победа.

Най-резултатен за България бе Радослав Парапунов с 22 точки (1 ас, 4 блокади), с 19 се разписа Аспарух Аспарухов (1 ас, 2 блокади). За водения от Антонио Валентини тим Алесандро Микелето приключи с 21 точки (3 блокади), Джулио Пинали добави 18 точки. На 4 юни националите срещат Канада в 22:00 часа българско време. /БГНЕС