България отстъпи на Австралия във втория си мач в София

България загуби от Австралия с 2:3 гейма във втория си двубой от втората седмица на Лигата на нациите в София. В зала „Арена Армеец“ в столицата нашите отстъпиха с 25:21, 13:25, 22:25, 25:20, 15:17 за над два часа игра.

„Лъвовете“ започнаха по-добре срещата и поведоха в резултата, въпреки че изпуснаха аванс в средата на гейма. Пет от последните шест точки отидоха на сметката на Николай Желязков и компания, което им гарантира преднина. Втората част обаче мина изцяло под диктовката на „кенгурата“, които рано поеха контрола върху събитията на игрището и възстановиха паритета.

След два обрата нашите в крайна сметка загубиха от австралийците.

Австралия осъществи пълен обрат след успех с 25:22 в третия гейм, но българите стигнаха до тайбрек след 25:20 на свой ред. В него нашите имаха два мачбола, но не съумяха да се възползват, особено при възможност за контраатака на капитана Георги Сеганов, и след грешка на Александър Николов в антената победата бе за Австралия – тяхна първа в тазгодишното издание на Лигата на нациите.

Австралийците завършиха с осем повече успешни атаки, а родните национали доминираха при блокадите – 17 на 8. При сервисите двата отбора бяха изравнени с по седем аса. Най-резултатен за победителите бе Лоренцо Поуп с 21 точки (20 от атака, 1 от сервис). Джеймс Уиър добави 15, Бо Греъм се отчете с 13, а Макс Стейпълс – 12. За „трикольорите“ с по 17 пункта завършиха Светослав Гоцев и Николов. Мартин Атанасов приключи с 14.

България е на предпоследното 15-о място с актив от шест точки – толкова имат и намиращите се над тях в подреждането Китай и Канада. Австралия остава последен в класирането, записвайки първите си две точки в надпреварата. За нашите предстои среща със САЩ утре вечер, 25 юни, от 20:00 часа отново в „Арена Армеец“, докато австралийците играят в същия ден със световните шампиони от Полша в 16:30 часа българско време. /БГНЕС