България отново избира парламент

Днес България избира новото 46-то Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Изборният ден започна в 7.00 часа в София. От сутринта има чакащи, които искат да гласуват, но опашка не се е образувала. Няма проблеми засега с гласуването на възрастните хора. Гласуват бързо, средно за около 18 секунди.

На някои места имаше проблеми с машините, по думите на членове на СИК някои от машините забили, но след това били поправени.

Кадър от столично училище в 7.00 часа

Парламентарните избори са предсрочни, провеждат за втори път тази година, а до тях се стигна след като предходното 45-о Народното събрание не успя да сформира мнозинство, което да излъчи правителство.

За доверието на избирателите се състезават общо 23 партии и коалиции, а за първи път в страната ни гласуването в големите секции с над 300 избиратели ще се осъществява само и единствено машинно. Възможност за вот с хартиена бюлетина също ще има, но това ще се допуска единствено при неразрешим технически проблем или форсмажорни обстоятелства. В малките секции гласуването на хартия остава.

Технически устройства ще има в общо 9401 секции в България и 273 в чужбина. По две машини заради по-големия брой гласоподаватели ще бъдат поставени в 1115 секции у нас и в 148 зад граница.

Заради последните промени в Изборния кодекс и отпадането на ограничението броят секции в чужбина ще бъде рекорден – 782, а такива ще бъдат разкрити на най-различни, дори екзотични дестинации, заради нашенците на екскурзия, подали заявления за разкриване им. Район „Чужбина“ обаче няма, а България продължава да е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).

Карантинираните заради COVID-19 имаха възможност да подадат заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.

Изборният ден завършва в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа.

Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 21:00 часа българско време на 10 юли 2021 г. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 12 юли 2021 г.

Според закона гласуването в България е задължително, но санкция на практика няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 711 048.

Изборният кодекс забранява агитацията на партиите до приключване на изборния ден. Медиите също са ограничени да обявяват резултати „под каквато и да е форма“ от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол днес също е забранена. /БГНЕС