България излиза и от третата вълна на коронавируса

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Няма нито една червена колона в страната – успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. С разумни действия постигнахме резултати, които много европейски страни не успяха. Убеден съм, че с това поведение България много скоро ще се превърне в пример.
Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната, предаде репортер на БГНЕС.

14,1% от всички изследвани проби за последното денонощие са положителни. 55-години е средната възраст на хоспитализираните българи.
786 са настанените в интензивните структури. Наблюдава се по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна на COVID-19, съобщи Ангелов.
Процентът на заетите легла за неусложнени пациенти на национална база е 61%, а 65% за интензивни.
За да задържим тенденцията трябва да продължим и запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне до 50 хиляди на ден, подчерта министърът в оставка.
Той съобщи, че в 12 часа днес Ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен” и дали могат да се отворят зелени коридори.
Второто задължително условие, което трябва да следваме, за да удържим заразата, е спазването на противоепидемичните мерки. Мерките трябва да се спазват, още месец-два, докато постигнем колективния имунитет от поне още 60% ваксинирани българи. Можем да го постигнем в най-лошия случай през август, прогнозира Ангелов.

Българя е на 14 място в Европейския съюз и на 5 място на Балканите по заболеваемост от COVID-19. На второ място сме в ЕС по смъртност и на трето на Балканите, съобщи от своя страна държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Областите в страната с най-висока заболеваемост от коронавирус са Варна, Русе, София град и София област, Перник и Добрич.

С най-ниска заболеваемост – под 300 на 100 хиляди души население, са областите Разград и Видин, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик.

Нищо не е свършило, бдителността по време на наближаващите Великденски празници трябва да бъде повишена, предупреди началникът на Военномедицинска академия и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По брой починали на 100 хиляди души се пречупи пикът и там намалението на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична – с 5%. Към момента в България заболеваемостта е 407 на 200 хиляди, съобщи Мутафчийски.

Въпреки добрите тенденции, бдителността не трябва да намалява, предупреди той и добави: Летният сезон не е гаранция, че заболеваемостта ще намалее. Надеждата е във ваксината, заяви той. /БГНЕС