България и Франция подновяват договора за стратегическо партньорство

България и Франция подновяват договора за стратегическо партньорство от 2008 г. с нова пътна карта. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

"Благодаря за предложението и ние го приемаме - да актуализираме договора за стратегическо партньорство от 2008 г. с нова пътна карта и ключови възможности за стратегическата автономност, управлението на кризи“, заяви Мария Габриел.

Тя подчерта, че България цени високо двустранните отношения със своя стратегически партньор и съюзник - Франция.

„Работим активно заедно както в двустранен план, така и на ниво ЕС, с общи решение и общи предизвикателства", каза Габриел.

„През март 2023 г. отбелязахме 30 г. от присъединяването на България към международната организация на франкофонията. През 2024 г. ще отбележим 145г. от установяването на дипломатически отношения", припомни външният министър.

Габриел подчерта, че заедно с френския държавен секретар са отбелязали сфери за засилване на сътрудничеството на база общи приоритети.

„Най-напред благодаря на френската страна за подкрепата за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Положително решение до края на годината ще има полза за всички европейски граждани, за сигурни граници, по-силна Европа, свързаността и туризма", отбеляза Габриел и добави: „България е част от решенията, когато искаме да се справим с нелегалната миграция и да укрепим сигурността на Съюза. Благодаря и за подкрепата за присъединяване на България към ОИСР и Еврозоната."

На срещата са били обсъдени също разширяването на ЕС и ключовата роля на Франция от юли 2022 г., когато беше представено френското предложение.

„Отбелязахме, че България следва конструктивен подход по отношение на РСМ. Нямаме намерение да поставяме нови условия към Скопие. Държим да бъдат изпълнени трите догово-рени компонента, включително заключенията на Европейския съвет и рамката за добросъ-седство и сътрудничество“, подчерта вицепремиерът.

Тя каза, че областта на научните изследвания и образованието също е била засегната при разговорите. „Ще се радваме да допринесем заедно за Европейските университети на бъдещето“, заяви Габриел.

По думите й България и Франция ще продължат да подкрепят Украйна и нейните международно признати граници толкова, колкото е необходимо.

Темата сигурност също е била предмет на обсъжданията.

„Все повече има разбиране за стратегическата важност на Черно море“, допълни външният министър.

От своя страна държавният секретар на Франция по европейските въпроси Лоранс Бун отбеляза, че Франция и България имат културна близост с корени.

"Габриел е отлично превъплъщение на това, тя говори прекрасно френски", каза тя.

"Франция признава изключителния принос на вашата страна в рамката на НАТО, Югоизточния фланг и в Черно море", добави Бун.

"Посещението е повод да изразя подкрепата на Франция към България да осъществи своите важни вътрешни реформи, за да се присъедини към Шенген и Еврозоната. Това е напълно легитимно искане на България", уточни френският държавен служител.

Според Бун отношенията между двете страни остават стратегически, но Европа и светът са се развили и променили.

"Затова сега е моментът да затвърдим нашето сътрудничество", заяви Бун.

"Искаме да работим заедно за отговорите на предизвикателствата - климата, енергийната диверсификация. Да превърнем Европа в индустриална сила и да засилим нейния суверенитет в борбата за стратегическо надмощие. Благодарим на България за усилията, засилено от сегашното правителство за освобождаване от енергийната зависимост от Русия, диверсификацията на енергията и производството", продължи тя.

Лоранс Бун припомни, че България и Франция са част от държавите, които смятат, че ядрената енергия е част от енергийния преход и ще работят още по-задълбочено по тази тема.

По повод разширяването на ЕС със Западните Балкани, Бун каза, че Франция изцяло подържа решението за разширяване на блока, което ще засили сигурността на континента.

"Трябва да потвърдим европейската ориентация на тези държави и да работим за тяхното присъединяване. България има опит и може да подкрепи Западните Балкани в процеса", добави тя.

"Благодаря на Габриел за насърчаването на франкофонията и френския език. Това е и фактор защо икономическото сътрудничество е толкова голямо. Ние удвоихме търговския обмен и броя на френските предприятия в България. Посетихме такова предприятие, което произвежда евро, в очакване на присъединяването на България към Еврозоната", продължи френският държавен секретар, като допълни, ще няма търпение да дойде пак за подписване на актуализирания договор за стратегическо сътрудничество.

Габриел и Бун осъдиха отново нападението на "Хамас" срещу Израел.

"Когато говорим за Израел и Близкия Изток, трябва да осъдим нападенията на Хамас и да изразим нашето съчувствие към жертвите. Ситуацията е ужасна и не трябва да спекулира с това", каза Бун. /БГНЕС