Страната ни има всички качества, които да я наредят сред водещите страни в това направление, но не е станала водеща дестинация.
„България се разпознава от световната организация за приключенски туризъм, като една от най-перспективните дестинации, но тези перспективи не се реализират. Имаме много живи традиции, които са класирани в ЮНЕСКО, но оставаме само в перспективите. Не сме се наложили, като дестинация, защото държавата не го разбира, а и предприемаческата общност гледа на това като на нещо трудно“, каза Попйорданов.
Виното и кухнята играят важна роля в създаването на подходящ алтернативен туризъм.
„Виното, храната, къмпингите са много важно нещо, защото това са неща, които дават предпоставки да имаме едно запомнящо се изживяване“, категоричен е той.
Пандемията е спомогнала за връщането към алтернативните методи на туризъм.
„Това е туризъм, който има индивидуално практикуващи на малки групи. В много случаи този туризъм може да го свържем с корпоративни събития. Предлагане на тийбилдинги в природата, тези възможности се реализират финансово най-добре. Българинът откри природата покрай пандемията, защото беше ограничен да пътува извън България. Сега има истинска експлозия в бранша, но сега екскурзиите са еднодневни или двудневни“, каза Попйорданов