България до 20 г. завоюва бронза на Европейското в Италия

България е трета в Европа! Момчетата до 20 години сразиха Белгия с 3:1 (25:17, 25:19, 19:25, 25:17) в малкия финал на турнира. Отново тимът на Мартин Стоев доказа, че е на най-високо ниво в световния волейбол.

Успехът не само отбеляза победен и достоен завършек, но и бе реванш за поражението от Белгия на старта на турнира. България се вдигна след загубата от Италия на полуфинала и триумфира в битката за броза. Националите ни демонстрираха характер и воля, преодоляха трудните моменти и оставиха сърцата си на терена.

Мартин Стоев.

Началото бе отлично, като България поведе с 5:0 след серия от сервиси на разпределителя Стоил Палев и много добра игра на блокада. Съставът ни продължи възхода си и увеличи преднината на 8:3. До края нашите доминираха. Те не позволиха противодействие и приключиха гейма с комфортна преднина.

Втората част тръгна равностойно. Белгийците започнаха да показват класата си. Нашите обаче запазиха стабилност и успяха да дръпнат с 12:9 при сервис на Лазар Бучков. Това бе важен момент. Отново върнахме обичайния си ритъм и увеличихме преднината на 19:13. България пак бе водещият тим и спечели категорично за 2:0. Успехите в първите две части като че ли повлияха успокояващо, а Белгия се разигра. Съперникът поведе с 4:1. Нашите изравниха при 8:8 и играта бе равностойна до 10:10. Две поредни грешки дадоха преднина на опонента - 12:10. Авансът вдъхна увереност на белгийците и те започнаха да диктуват темпото. Не изпуснаха инициативата докрай и взеха гейма, като останаха в играта.

В четвъртата част българите излязоха събрани и мотивирани. Не позволиха повече изненади. След първоначално равенство 7:7 нашите дръпнаха с три точки 10:7. Това бе много важен момент. Волейболистите ни пречупиха съперника, запазиха концентрация и се поздравиха с крайното 3:1. България е сила №3 в Европа. Най-резултатен бе Александър Николов с 20 точки (2 блокади), с 14 точки завърши Венислав Антов (1 ас, 1 блокада). 13 точки реализира Георги Татаров (1 ас, 2 блокади). За съперника Фере Режер бе над всички с 23 точки (1 блокада). /БГНЕС