Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Азербайджан възнамерява да изнася повече природен газ за Европа, заяви президентът Илхам Алиев по време на официално посещение в Германия, предаде Анадолската агенция.

"Увеличаваме износа си на газ в посока Европа. През 2021 г. изнесохме 8 млрд. куб. м газ. Тази година се надяваме да увеличим това количество до 12 млрд. куб. м, което означава половината от общия ни износ", заяви Алиев по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, където пристигна предишния ден.

Като отбеляза, че връзките между Германия и Азербайджан са на високо равнище, Алиев заяви, че по време на срещата си с Шолц е обсъдил много въпроси, включително отношенията между ЕС и Азербайджан, в които според него се предприемат много важни стъпки.

"По-специално Меморандумът за разбирателство за стратегическо партньорство в областта на енергийната сигурност, подписан между Европейския съюз и Азербайджан миналата година, показва нашето намерение", каза Алиев, като отбеляза още, че "бързото и навременно" изпълнение на меморандума още веднъж показва, че Азербайджан е "надежден партньор за Европа".

Алиев засегна и темата за срещата между него и близо 30 германски компании в понеделник, като отбеляза, че е видял голям интерес от страна на тези компании към Азербайджан и неговата икономика.

"Азербайджан разполага с широк енергиен потенциал. Сигурен съм, че в бъдеще Азербайджан ще изнася не само газ, но и зелена енергия", каза той.

В отговор на въпрос Алиев отбеляза, че от началото на руско-украинската война Азербайджан е получил поръчки за износ на енергия от поне 10 държави.

"Със споразумението за стратегическо партньорство, което подписахме с ЕС миналата година, планираме до 2027 г. да изнасяме 20 млрд. куб. м природен газ за Европа. Нашият износ на газ не се ограничава само до Европа, тъй като изнасяме газ и за Турция и Грузия", каза той.

Той отбеляза, че трябва да бъдат подписани нови договори, за да се насочи още повече износът на азербайджански газ към Европа в бъдеще, като добави, че вече изнасят газ за Турция, Грузия, България, Гърция, Италия и Румъния, а до края на 2023 г. планират да включат в този списък и Унгария.

"Трябва да бъдат подписани дългосрочни договори, защото добре знаем, че в Европа има много висока тенденция за преход към зелена енергия, а ние се интересуваме от дългосрочни договори. Надявам се, че ще разрешим тези въпроси", каза той.

От своя страна канцлерът Шолц заяви, че Германия иска да продължи да укрепва икономическите връзки и енергийното сътрудничество с Азербайджан.

"Азербайджан е партньор с нарастващо значение за Германия и Европейския съюз", каза той и добави, че богатият на газ Азербайджан може значително да допринесе за енергийната сигурност на Европа. /БГНЕС