Aвтентичен фолклор и неподправен хумор на 54-тото издание на Шопския празник в Елин Пелин

Концерт на общински певчески колективи, част от 54-то издание на Шопския празник под мотото „Корени и криле", се проведе в градския парк на Община Елин Пелин, предаде репортер на БГНЕС.


Елена Стоева, родом от село Равно поле, но омъжена в село Нови хан, участва във Фолклорна група „Новоханки" от 1971 г., като за първи път се явява на Шопския празник през 1974 г. и оттогава не пропуска участие. Пред БГНЕС тя заяви, че шопският хумор е шопският диалект. Баба Еленка, както е позната на всички, разказа виц за три пияни жени в селото, които обичали да пият ракия. „Много ни се иска фолклорът да продължи. Младото поколение да има интерес, да пеят", каза още шопкинята.

Мария Павлова е коренячка шопкиня от село Нови хан и заяви пред БГНЕС, че е израснала с Шопския празник. „Майка ми по цели нощи шиеше сукмани с мъниста, нанизваше гайтаните и ни довеждаха от училището в Нови хан със специални автобуси, на стадиона дефилирахме. Беше много вълнуващо за всички нас като деца, беше много интересно, защото се срещахме с абсолютно автентични носии, което за нас беше нещо неприемливо, беше чуждо. Виждали сме ги бабите, но на стадиона беше някаква красота – различни носии, всички деца весели, с хубави шарени чорапи, с цървули, бяхме много положително заредени и много бяхме доволни", каза тя и посочи, че всяка година са чакали с нетърпение да дойде Шопският празник, за да отидат на стадиона да празнуват.

От 10 г. Мария Павлова е част от Фолклорната група „Новоханки". „Ние пеем автентичен фолклор акапелно. Пеем си на двугласие, с пеене, с отпяване и много сме доволни. За жалост, няма много желаещи, но има все пак деца, които искат да предадем традицията", обясни тя и добави, че за шопския край е много характерен израза „я не сакам да съм добре, я сакам Вуте да е зле".

„Нане, Вуте, Геле, Пена, Дуда – това са нашите, типичните шопи, които са от едно време. И хуморът, и песните ни са автентични, на диалект са и това искаме да остане като традиция", отбеляза Мария Павлова и допълни, че предците ни са оцелели с фолклора, с хумора и с песните.


„Много ми се иска да продължат българските песни, хора и танци. Това е същината на българското, с това се познава, че сме българи", каза още тя и благодари на кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, че продължава традицията и Шопският празник се организира всяка година.


Участие в Шопския празник взеха осем певчески колектива към читалищата на територията на Община Елин Пелин. Празникът започна с изпълнението на Женска фолклорна група „Новоселки" при Народно читалище „Елин Пелин – 1896" от град Елин Пелин.

След тях на сцената се изяви Женска фолклорна група „От извора" към Народно читалище „Г. С. Раковски – 1934" от село Григорево, както и Женската певческа група при Народно читалище „Отец Паисий – 1912" от село Петково.

Баба Еленка пък разсмя всички с неповторимия шопски хумор като прочете писмо до Канада от празен лист.


Участие в Шопския празник взеха Женска група за автентичен фолклор „Чойна" при Народно читалище „Отец Паисий – 1928" от село Мусачево и Женската певческа група за автентичен фолклор при Народно читалище „Просвета – 1908" от село Голема Раковица.

Вокално-инструментален състав „Нежни струни" от Елин Пелин към Народно читалище „Елин Пелин – 1896" изпълни популярни стари градски песни, като „Черен влак се композитора" вдигна на крака малки и големи, които тропнаха кръшно хорце.

На сцената се изяви и Стоянка Стоичкова от Народно читалище „Иван Вазов – 1928" от село Нови хан, която също потопи публиката в света на хумора и смеха.

След нея Фолклорна група „Равнополска китка" при Народно читалище „Просвета – 1922" от село Равно поле омагьоса гостите с поредното акапелно фолклорно изпълнение.

С песента „Отдол идат трима шопи" на сцената се изяви Фолклорна група „Новоханки" към Народно читалище „Иван Вазов – 1928" от село Нови хан. Четирите новоханки, сред които Баба Еленка и Мария Павлова, изпълниха и песента „Яно мори, бела Яно".

Своите песни пред публиката представи и Женска фолклорна група „Дамско сърце" при Народно читалище „Възраждане" от село Доганово.

На всички участници бяха връчени грамоти за участие в концерта.

Шопският празник под мотото „Корени и криле" ще продължи до 11 юни. Дотогава всеки, който иска, може да се потопи в магията на шопската музика и хумор./БГНЕС