Австрия засилва борбата с нелегалната миграция

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер и вътрешният министър Герхард Камер обявиха по-нататъшната подкрепа за защитата на границата на Балканите.

Карл Нехамер, канцлер на Австрия

В следващите месеци ще бъдат осигурени допълнителни полицейски части и техническо оборудване за охрана на границите, съобщи Министерството на вътрешните работи. Не се споменава конкретен брой на полицейските служители. Австрия обаче ще продължи да настоява за ветото си върху разширяването на Шенген, съобщи сайтът „ое24”.

Необходимо е заради ситуацията със сигурността в Австрия.

Досега 130 австрийски полицаи са били разположени в Унгария, Сърбия и Северна Македония, за да подпомагат граничния контрол, съответно, на границите със Сърбия, Северна Македония и Гърция. По данни на Министерството на вътрешните работи мисията на границата между Северна Македония и Гърция скоро ще бъде трансформирана в мисия на Frontex. Дори и след това Австрия ще продължи да играе водеща роля в тази операция, се казва в съобщението. "Сътрудничеството с държавите от Западните Балкани е необходимо за състоянието на сигурността в Австрия", обясни Карнер.

Австрия запазва правото си на вето за Шенген

От друга страна, България и Румъния все още нямат подкрепата на Австрия за желаното от тях присъединяване към Шенген. "Австрия няма да допусне разширяване на Шенгенското пространство без граничен контрол, докато външните граници на ЕС не бъдат ефективно защитени и броят на нелегално преминаващите не бъде трайно намален", се казва в съвместно изявление на Нехамер и Карнер, след като германският канцлер Олаф Шолц се застъпи наскоро за присъединяването на Румъния към Шенген.

Нехамер призовава ЕС да действа

Австрийският канцлер отново поиска от Европейската комисия "бързо да преведе на България спешно необходимите средства за защита на външните граници". Освен това трябва бързо да се приложат на практика пилотни проекти с бързи процедури и незабавно репатриране директно на външната граница.Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи похвалиха Австрия като пионер в двустранното сътрудничество със страните от Западните Балкани и споменаха, наред с другото, сътрудничеството на Австрия с Босна и Херцеговина в областта на репатрирането. Миналата година шест души са били депортирани от Босна в страните им на произход, а тази година трима души са били принудително репатрирани. Австрия не участва пряко в депортациите, но ги подпомага с ноу-хау и обучение на босненски полицейски служители. /БГНЕС

Виена / Австрия