Австрия се придържа към ветото върху разширяването на Шенген

Австрия ще запази правото си на вето върху разширяването на Шенгенската зона за безпаспортно преминаване към България и Румъния, докато Виена не види "траен спад" на търсещите убежище, заяви в интервю външният министър Александър Шаленберг.

Александър Шаленберг

Молбите за убежище в Австрия (без украинците) почти се утроиха миналата година до около 110 000 - най-високият процент на глава от населението в ЕС - което накара правителството да блокира разширяването на Шенгенското пространство през декември, предаде "Политико".

"Това, което е важно за нас, честно казано, е броят им да намалее и трябва да има трайно намаляване", каза Шаленберг, като нарече ветото "предупредителен сигнал" към Брюксел. "Трябва да се разбере, че когато на всеки 12 месеца виждаме над 100 000 молби за убежище, за нас австрийците е трудно просто да оставим тази нефункционална система да се търкаля".

Шаленберг отказа да определи срокове, в които Виена би могла да вдигне ветото си върху разширяването на Шенген, но при продължаващото нарастване на броя на пристигащите бежанци - през януари Агенцията на ЕС за предоставяне на убежище регистрира близо 60 % увеличение на годишна база - изглежда, че в краткосрочен план решение на безизходицата около Шенген е недостижимо.

Шаленберг заяви, че правителството му е окуражено от "плана за действие" на ЕС за затягане на граничния контрол и ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище, но трябва да види много по-голям напредък.

"Като страна в сърцето на Европа, Австрия е голям бенефициент на Шенген и ние искаме той да работи", каза той.

Основната причина, поради която в Австрия има толкова много бежанци, е, че други страни от ЕС по т.нар. балкански маршрут - по-специално Унгария - отказват да регистрират повечето търсещи убежище - стъпка, която съгласно правилата на ЕС би позволила на Виена да ги върне обратно в тази страна, след като са пристигнали в Австрия. Съгласно т.нар. правило от Дъблин страната, в която бежанецът влиза в ЕС и е регистриран, е отговорна за разглеждането на неговия случай.

Миналата година ЕС прие около 1 млн. бежанци, без украинците, което представлява увеличение с близо 50 %. Ако Франция и Германия бяха регистрирали толкова, колкото Австрия на глава от населението, само двете страни щяха да имат по 1 милион, твърди Шаленберг.

България и Румъния от години се стремят да се присъединят към Шенген и реагираха с гняв на австрийския ход. Нидерландия се присъедини към Австрия, като наложи вето на България, но даде зелена светлина на Румъния.

Критиците казват, че ходът на Виена ненужно подкопава единството на ЕС в момент, когато членовете трябва да се потрудят да покажат повече единство.

Мнозина от австрийската бизнес общност, която има големи инвестиции както в Румъния, така и в България, също са разтревожени от този ход на правителството.

Управляващата коалиция на Австрия, която се ръководи от Народната партия на Шаленберг, има и друго притеснение: крайнодясната Партия на свободата на страната е взела убедителна преднина в националните проучвания малко повече от година преди следващите редовни избори. /БГНЕС