Австрия ликува с олимпийска титла в отборното по ски-скокове за мъже

Австрия спечели злато в отборната надпревара по ски-скокове за мъже, преборвайки конкуренцията на Словения.

Австрийците изоставаха от словенците, които се наслаждават на безпрецедентни успехи в ски-скоковете на Игрите в Пекин, до предпоследния скок, когато Ян Хьорл ги изведе на първа позиция с опит от 137.5 м. Мануел Фетнер, който грабна сребро на нормалната шанца миналата седмица, подпечата златния медал за страната с последния им скок. Австрийският тим, който включваше още Щефан Крафт и Даниел Хубер, финишира на първо място с 942.7 точки.

Мануел Фетнер.

Словения никога досега не бе печелила златен медал в ски-скоковете на Олимпийски игри преди надпреварата в китайската столица, но Урша Богатай бе над всички в индивидуалното при дамите, а страната триумфира и в дебюта на смесеното отборно състезание. Мъжкият отбор в състав Ловро Кос, Цене Превц, Тими Зайц и Петер Превц не успя да оформи хеттрик от златни медали, но се поздрави със среброто след 934.4. Германия, за която участва лидерът за Световната купа Карл Гайгер, който изпитва затруднения през по-голямата част от времето в Пекин, ликува с бронза с общ резултат 922.9 точки.

Действащият шампион Норвегия, в който бе шампионът в индивидуалното на голямата шанца Мариус Линдвик, се размина с медалите след 922.1.

По-рано, Мънтао Сю триумфира с олимпийската титла в дисциплината ериълс на ски свободен стил от програмата на Зимните игри в Пекин.

Хана Хускова (л), Мънтао Сю (ц) и Меган Ник (д).

Китайката зарадва домакините със злато, след като получи общ резултат от 108.61 точки. Със среброто се задоволи олимпийската шампионка от дисциплината в Пьонг Чанг преди четири години – представителката на Беларус Хана Хускова, а бронзът отиде за американката Меган Ник. За Сю това бе втори медал от Игрите в китайската столица след среброто в смесените ериълс. Тя остана на второ място в ериълс в Сочи през 2014.

За Китай това бе пето злато на Зимната олимпиада, като страната има и три сребърни и две бронзови отличия. /БГНЕС