Австралийската полиция арестува 7 души, след антитерористични обиски

„7 души, представляващи неприемлив риск и заплаха за обществото, бяха арестувани след антитерористични обиски“.


Това заяви австралийската полиция, предаде АФП.

Двама високопоставени полицейски служители заявиха, че лицата са свързани с 16-годишния младеж, който намушка епископ в църква в Сидни. Органите на реда твърдят, че арестуваните изповядват "религиозно мотивирана екстремистка идеология".

Заместник-полицейският комисар Дейв Хъдсън заяви, че е "вероятно" групата да планира нападение, въпреки че не е ясна конкретна цел.

"Поведението им, докато бяха под наблюдение, ни накара да вярваме, че ако извършат някакво действие, няма да можем да го предотвратим. И в хода на разследването смятахме, че е вероятно да последва нападение", каза Хъдсън.

Полицията заяви, че всички извършители са били непълнолетни.

Миналата седмица 16-годишен заподозрян наръга в главата и гърдите епископ Мар Мари Емануел, което предизвика бунт на последователите на асирийската християнска църква в западната част на Сидни.

Полицията побърза да определи действията на тийнейджъра като "терористичен" акт.

В резултат на това определение съвместна работна група за борба с тероризма започна разследване, обединяващо щатските и федералните полицейски сили и разузнавателната служба ASIO.

Емануел има почти 200 000 последователи в интернет, като е предизвикал интереса на мнозина с критиките си към ваксините и затворите "Ковид-19", както и към исляма.

Районът е средище на малката християнска асирийска общност в Сидни, много от които са избягали от преследване и война в Ирак и Сирия./БГНЕС