Австралийска фирма откри газ и нефт в Зимбабве

Австралийската петролна и газова компания Invictus Energy e открила петрол, газ и хелий в отдалечената североизточна част на Зимбабве, което е кулминацията на месеци проучвания, предаде АФП.


Анализът на пробите от отдалечените участъци близо до границата с Мозамбик потвърди "наличието на лек нефт, газов кондензат и хелий", се казва в изявлението на компанията.

Резултатът "окончателно доказва наличието на въглеводороди в множество продуктивни зони на резервоара" в един от сондажите.

Компанията заяви, че анализираните проби "демонстрират последователен, висококачествен състав на природния газ, с ниско съдържание на инертни вещества, съдържащ по-малко от един процент въглероден диоксид".

Откритието идва 30 години след като американският гигант ExxonMobil се отказа от търсенето на суров петрол в района.

Находката би могла да доведе до първия добив на газ в Зимбабве и да помогне за подобряване на доставките на електроенергия в страната, която страда от остър недостиг на електроенергия.

Зимбабве изпитва сериозни прекъсвания на електрозахранването до 19 часа на ден.

Invictus Energy подписа споразумението за проучване, разработване и добив със Зимбабве през 2018 г.

Тя планира да изгради съоръжение за производство на електроенергия от газ, което да захранва националната мрежа.

Находката е от полза и за правителството на президента Емерсън Мнангагва, което има право на цели 60 % от добива на проекта по силата на споразумение с Invictus Energy.

Според фирмата, регистрирана на Австралийската фондова борса, находището съдържа най-голямата неразработена структура в крайбрежната част на Африка.

Проучванията започнаха през август на около 200 км северно от столицата Хараре в находището, което се оценява на 20 трилиона кубични фута газ. /БГНЕС