Австралия може да доставя втечнен газ за Европа, ако Русия намали доставките

Австралия е готова да доставя втечнен природен газ на европейските държави, ако изпитват недостиг на руско гориво, съобщи днес федералният министър на природните и водните ресурси Кийт Пит.

Според него Австралия „има готовност да окаже помощ в отговор на всяко искане за доставка на втечнен природен газ“, което постъпи от европейските държави при „недостиг на газ от Русия“.

„Австралийските износители на втечнен газ са водещи световни компании и надеждни доставчици, които имат възможност да доставят енергия по цял свят“, каза той в интервю за вестник „Australian“. Министърът подчерта, че страната му може да задоволи нарастващото търсене в световен мащаб и да бъде надежден доставчик на втечнен газ.

Изявлението на Кийт Пит бе направено след съобщението, че САЩ обсъждат със съюзниците и партньорите си възможността за доставки на допълнителни обеми газ за Европа в случай на изостряне на ситуацията в Украйна. Изданието отбелязва, че в преговорите в търсене на алтернативни доставки на газ за европейските потребители са участвали и представители на австралийски компании за добив и преработка на газ, както и редица министри от федералното правителство на страната. /БГНЕС

Канбера / Австралия