Австралия купува американски ядрени подводници

Австралия ще закупи пет американски ядрени подводници, след което ще разработи нов модел с американска и британска технология в рамките на амбициозен план за увеличаване на западните сили в Азиатско-тихоокеанския регион в лицето на нарастващата сила на Китай, предаде АФП.

Съобщението бе направено на събитие във военноморската база в Сан Диего, Калифорния, където президентът Джо Байдън бе домакин на австралийския министър-председател Антъни Албанезе и британския министър-председател Риши Сунак.

С американска ядрена подводница клас "Вирджиния", акостирала зад подиума на триото, Байдън заяви, че Съединените щати са "опазили стабилността в Индо-Тихоокеанския регион в продължение на десетилетия" и че съюзът на подводниците ще укрепи "перспективата за мир за десетилетия напред".

Както Байдън подчерта, Австралия, която преди 18 месеца се присъедини към новосформирания съюз, известен като АУКУС, заедно с Вашингтон и Лондон, няма да получи ядрени оръжия.

Придобиването на ядрени подводници поставя Австралия в елитен клуб и в челните редици на водените от САЩ усилия за отпор срещу военната експанзия на Китай.

Албанезе заяви, че сделката представлява най-голямата единична инвестиция в отбранителните способности на Австралия "в цялата ни история". Той прогнозира, че по-широкото икономическо въздействие у дома ще бъде подобно на въвеждането на автомобилната индустрия в страната след Втората световна война.

Антъни Албанезе, премиер на Австралия

Албанезе подчерта, че сега Австралия е едва втората страна след Великобритания, на която е предоставен достъп до ядрените тайни на военноморските сили на САЩ. "Ние сме обвързани преди всичко с един свят... в който мирът, стабилността и сигурността осигуряват по-голям просперитет", каза той.

Три конвенционално въоръжени, ядрени кораба клас "Вирджиния" ще бъдат продадени "през 2030 г.", като "има възможност да се увеличат до пет, ако това е необходимо", заяви Джейк Съливан, съветник на Байдън по националната сигурност.

След това Великобритания и Австралия ще започнат изграждането на нов модел, също с ядрено задвижване и конвенционално въоръжение, наречен SSN-AUKUS. Това ще бъде британски дизайн с американска технология и "значителни инвестиции в трите индустриални бази", каза Съливан.

Разходите за отбрана се увеличават

Макар че Австралия изключва разполагането на атомни оръжия, нейният план за подводница бележи нов важен етап в конфронтацията с Китай, който изгради сложен военноморски флот и превърна изкуствени острови в офшорни бази в Тихия океан.

Пред лицето на китайското предизвикателство Великобритания също се стреми да засили военния си капацитет, заявиха от офиса на Сунак.

Допълнително финансиране в размер на повече от 6 млрд. долара през следващите две години ще "попълни и подсили жизненоважни запаси от боеприпаси и ще финансира следващата фаза на програмата за подводници АУКУС", заявиха от Даунинг стрийт.

Преди това Австралия беше на път да замени остарелия си флот от дизелови подводници с пакет от френски подводници на стойност 66 млрд. долара.

Внезапното изявление на Канбера, че се отказва от тази сделка и влиза в проекта АУКУС, предизвика кратък, но необичайно яростен спор между трите държави и техния близък съюзник Франция.

В сравнение с подводниците от клас "Колинс", които предстои да бъдат пенсионирани от Австралия, клас "Вирджиния" е почти два пъти по-дълъг и превозва 132, а не 48 членове на екипажа.

Въпреки това дългосрочната модернизация ще изисква дълго чакане.

Високопоставен американски служител заяви, че британските военноморски сили трябва да получат своите "най-съвременни" подводници SSN-AUKUS в края на 2030 г., а Австралия - едва в началото на 2040 г.

Междувременно австралийските моряци, инженери и друг персонал ще се обучават заедно със своите американски и британски партньори, за да придобият експертен опит, а британски и американски подводници ще правят редовни посещения в австралийски пристанища.

Китай предупреди, че АУКУС рискува да предизвика надпревара във въоръжаването, и обвини трите държави, че спъват усилията за неразпространение на ядрените оръжия.

"Призоваваме САЩ, Обединеното кралство и Австралия да се откажат от манталитета на Студената война и игрите с нулева сума, да спазват добросъвестно международните си задължения и да правят повече неща, които допринасят за регионалния мир и стабилност", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин пред репортери в Пекин.

Миналата седмица лидерът на комунистическата страна Си Дзинпин направи пламенно изявление, в което обвини САЩ, че ръководят усилията на Запада за "всестранно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай".

Вашингтон обаче твърди, че Пекин тревожи страните от целия Азиатско-тихоокеански регион със заплахите си да нахлуе в самоуправляващата се демокрация Тайван, както и с подчертаването на заплахата от страна на въоръжената с ядрени оръжия Северна Корея.

"Това, което наблюдаваме, е поредица от провокативни стъпки, които Китай предприе под ръководството на Си Дзинпин през последните пет до десет години", заяви високопоставеният американски служител. "Това е опит да се защити и подсигури операционната система на Индо-Тихоокеанския регион". /БГНЕС

Вашингтон / САЩ