Аврамчев: Не воюваме с Антъни, но капризите му са прекомерни

Президентът на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев потвърди намерението на организацията да не подписва договор за финансиране с един от най-класните ни плувци Антъни Иванов, докато не излезе решението на Спортния арбитражен съд относно наказанието на състезателя за неявяване на извънсъстезателни допинг проверки. Това стана ясно днес на пресконференция в Пресклуб България, в която участва ръководството на централата – генералният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски, генералният секретар Димитър Бобев, доайенът в плуването и част от треньорския щаб Веселин Суров, емблемата на маратонскито плуване Петър Стойчев, бившият треньор на Антъни Николай Вакареев, който го изведе в световния елит.

Аврамчев разкри подробностите относно предложения договор на Антъни и отказа му да го подпише, както и взаимоотношенията на федерацията с плувеца. В документа е записана сумата от 2000 лв заплата на месец за 2023 г. и това е таванът, който може да получава съгласно разпоредбите на Министерството на младежта и спорта, поясни президентът на БФ Плувни спортове. Внушението за недостойно възнаграждение, сравнимо с това на продавачка, от страна на неговия представител Георги Градев, е некоректно и обидно, подчерта Аврамчев. „Той си позволи да обиди Управителния съвет и лично мен. Да сравнява възнаграждения, без да цитира суми. На Градев явно му липсват първите 7 години. Не го познавам лично“, каза Георги Аврамчев на пресконференцията.

Георги Аврамчев.

Българска федерация по плувни спортове не воюва с никого, още по-малко с Антъни, който е един от най-талантливите ни състезатели. Последната ми среща с него беше на Световното първенство в Мелбърн през декември. Беше ентусиазиран след постижението на щафетата, не е споменавал, че е недоволен от нещо. Изведнъж се появиха постове в социалните медии, с които ни критикува, и казва, че вече не му се плува. Потърсих го, но не вдигна телефона“, върна лентата Аврамчев. „Предложихме договор на Антъни, който от 3-4 години е почти един и същ. Всички останали състезатели и треньори го подписаха. Градев и бащата на Антъни поискаха среща с нас, приехме да се видим, но те не дойдоха. На УС взехме единодушно решение да не променяме договора. Специален договор за Антъни няма да правим“, каза още той.

Според него основният проблем за Антъни Иванов е „висящото“ наказание от две години за три неявявания на извънсъстезателни допинг проверки в рамките на една година. В близките дни се очаква решение на Арбитражния съд, който да потвърди санкцията или да я отмени. „За мен основният проблем Антъни да не подписва договора е висящото производство срещу него. Всеки момент се очаква решението на съда“.

Президентът на федерацията даде точен отчет за средствата, похарчени за Антъни от 2019 г. насам. За последните четири години Антъни е получил лични средства под формата на заплата: за 2019-а – 15 000 лева, за 2020-а – 17 250, за 2021-а – 18 000 и за 2022 година – 23 400 лева. Това са лични средства. Когато състезателите са на централизирана подготовка и на лагери всичко се поема от федерацията – храна, хотели, подготовка, възстановяване. През този период освен всички тези пари, които са около 74 000 лева, Антъни е получил по 500 долара стипендия от Българския олимпийски комитет по наше предложение. За подготовка и възстановяване – около 54 000-55 000 лева, за участие в международни състезания, самолетните билети са над 100 000.

Президентът на федерацията разкри за капризи на състезателя, които не съответстват на показаните резултати от него в последните години. „Капризите на Антъни ни идват малко too much (прекалено). Той иска баща му да му е личен треньор, но баща му няма ценз и няма как да го запишем като негов треньор. Не иска да тренира с националния отбор и когато отборът е на Белмекен, той иска в Сандански, ако отборът е в Бургас, той иска във Варна. Изпълнихме всичко, само да има мир. Но накрая резултатите не са добри. Затова сега изискваме централизирана подготовка, като по този начин може да се търси отговорност от състезатели и треньори за постигнатите резултати“, каза Аврамчев.

Той призова Антъни Иванов да излезе с решение как ще продължи кариерата си и дали въобще има намерение да тренира сериозно. „Призоваваме Антъни да излезе и да каже какво мисли да прави. Ако иска да плува, да тренира сериозно и да си реализира възможностите. Ако не иска, да спира. Никой не воюва с него. Ако не е съгласен с условията и иска сам да се подготвя, ако постигне резултат, му се отпускат средства. А не да се оправдава, че го стягат банските, това е цитат от Антъни, не от мен“, каза още Георги Аврамчев.

Бившият треньор на Антъни Иванов в Клуб Вихрен – Николай Вакареев, се надява случаят със състезателя да има положителна развръзка. „От 2 години не съм му треньор. Когато замина за САЩ, той започна да се подготвя с американски треньор. В България избра да напусне нашия клуб Вихрен и да отиде в Черно море, където му обещаха заплата, каквато ние нямаме възможност да предложим. Антъни е един от най талантливите в плуването и съм разочарован от този случай. Антъни никога не се е крил от допинг проверките, в това съм сигурен. Ние разчитаме на него, защото той, Любчо (Епитропов) и Йосиф Миладинов са тримата, които могат да покрият нормативи за Олимпиадата в Париж. Другите са малко по-назад. Надявам се този случай да се разреши положително, разчитаме на Антъни”, каза Вакареев.

Членът на УС и бивш елитен състезател в плуване в открити води Петър Стойчев вярва, че Антъни Иванов не се е крил от допинг проверките, а е подходил несериозно при попълването на формата за местонахождението си. „По мое време заплатите на плувците бяха трицифрени, а сега са четирицифрени. Но аз имах спонсори, които ми помагаха. Не бива да занимаваме хората с битовизми, този случай с Антъни се раздуха прекалено. Всеки е недоволен от нещо в този живот. За да бъдеш добър спортист, трябва да си коректен и точен. Трябва да си грамотен да попълниш формата за местонахождението си при извънсъстезателните проверки. Убеден съм, че Антъни не е ползвал забранени вещества, а просто е подходил несериозно към въпроса с явяването си на тестовете“, каза Стойчев.

Генералният секретар Д. Бобев и членът на УС В. Суров изтъкнаха, че федерацията разчита на Антъни Иванов, но нямат информация как протича подготовката му в САЩ с американския треньор. Все пак, ние сме загрижени повече за Антъни, отколкото чуждестранния треньор, сподели Суров. /БГНЕС