Аврамчев: БФ Плувни спортове изчисти името си

БФ Плувни спортове изчисти името си. Това заяви президентът на Федерацията Георги Аврамчев на днешната извънредна пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев.

Тя бе свикана по повод излезлите резултати от пробите на състезателите и добавките, приети от тях, на последния лагер на националния отбор. На срещата присъстваха още старши треньорът на националния отбор Кристиан Минковски, лекарят на представителния тим д-р Любомир Петров, генералният секретар на федерацията Димитър Бобев, треньорът от националния отбор Любомир Лазаров и Михаил Качунов.

Припомняме, че трима национални състезатели в лицето на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов дадоха положителни допинг проби за забраненото вещество станозолол. Впоследствие Аврамчев даде пресконференция след заседание на Управителния съвет на БФ Плувни спортове, след която заяви, че Минковски остава начело на представителния тим. Президентът на родната федерация по плуване показа пред медиите доклада от преминатия допинг контрол, както и проверените добавки, заявявайки, че всички проби са отрицателни.

Ние сме единствената федерация, която предприе хода всички състезатели да се явят на допинг контрол, както и всички добавки и витамини да бъдат изследвани. Изследването се случи с помощта на Българската антидопингова комисия. Пробите бяха изследвани в Австрийската лаборатория и резултатите са следните: Относно добавките, няма наличие на забранени вещества. Ние ползваме от три водещи фирми в този бранш, аз знаех, че те ще бъдат отрицателни, защото спонсорно нямат такива практики. Относно допинг пробите на всички състезатели – всички състезатели, които бяха на лагерите и са в националния отбор, резултатите им са отрицателни. Според нас това, което обещахме, ние го направихме. От тук нататък Българската федерация изчисти името си и вече не е страна в този конфликт. Това не означава, че няма да окажем пълно съдействие на уличените наши състезатели, както и на Антидопинговия център, за да стигне този неприятен случай до край. Нямаме възможности и капацитет да направим каквото и да е било оттук нататък – никога не са давани и никога няма да бъдат давани забранени средства на нашите състезатели“, започна той.

За последните две години и половина, значете, че 2020-а е нулева година – за този период българските национални състезатели са подобрили 103 рекорда за мъже и жени, 286 върхови постижения. През този период българското плуване завоюва един сребърен медал от Световно за юноши, един бронзов медал от Европейско за юноши, две осми места на Антъни Иванов на Световно и Европейско първенства, имаме десет финала от доста години насам. Имаме над 50 медала от най-големите международни турнири в нашия спорт. На Европейското първенство ще имаме представители и в синхронното плуване, ще участват седем наши състезатели. Имаме три покрити олимпийски норматива А, и сме близо до покриване на още два. Имаме реална възможност да класираме и две щафети на Олимпийските игри – 4х100 м щафета и 4х100 м микс. За първи път от времето на Таня Богомилова имаме български плувец, който е на второ място в световната ранглиста – Йосиф Миладинов, на 100 м бътерфлай. Това говори, че добре свършена работа – ще продължим по същия начин, без да разчитаме на други странични помощни средства“, припомни той за постиженията на българското плуване през последните два сезона.

Треньорът на националите е категоричен, че няма да поема отговорност за случилото се с родните плувци. „Аз, както от самото начало казвам и сега ще повторя, че ние не сме давали добавки, които са замърсени. Не виждам каква отговорност искате да поема след изнесената от г-н Аврамчев информация“. Личният лекар на отбора д-р Петров добави: „Ако ми поискат оставката, веднага ще я подам. Мислел съм как може да избегнем подобна ситуация в бъдеще. Продължаваме по същата методика – сериозни сертификати от фирмите, с които работим като добавки, антидопингово обучение, непримиримост към допинга вътре в отбора. Ако ръководството смята, че трябва да поеме лична отговорност, този въпрос може лесно да се реши“.

Аврамчев сподели, че има насрочена дата за изслушване на състезателите, които ще защитават своите права след уличаването в допинг. „Доста обширно беше коментирана темата с чашките, контейнерите. Доста отбори по мое време, на последната олимпиада, виждал съм Майкъл Фелпс да взима от чашки. На последния лагер на всеки един от състезателите по плана за възстановяване му се дават индивидуално, като вътре в кутията има шишенце – прави се схема, която е одобрена от федерацията, състезателите знаят какви добавки приемат. Нашите състезатели са наели адвокати, по мой съвет, всички документи, добавки, те вече търсят да докажат своята невинност. Нашето вътрешно разследване не показа как са попаднали тези неща в пробите на състезателите. Вие видяхте резултатите, състезателите все още твърдят, че не са взимали забранени субстанции. Ние изчакваме, продължаваме с нашите проучвания. В България единственият орган, който разследва такива случаи, е Българска антидопингова агенция. Доколкото знам има насрочена дата за изслушване на състезателите – ако те пожелаят да ни повикат, ние сме готови да се явим на тези изслушвания, а след това и на Арбитражната комисия, която ще определи наказанията, ако има такива“.

Смятам, че сме изчистили името си, защото когато фактите са налице, няма какво да говорим хипотетично. Хипотези хиляди, но ние говорим с факти. Може самите състезатели да са взели нещо на своя глава – говоря хипотетично. Нищо не смятам, те твърдят, че не са, аз им вярвам – но истината е, че имат положителни проби за допинг. Над 200 теста имаме за последните две години, които винаги са били отрицателни. Няма медалист, който да не мине през допинг контрол. Няма български плувец, който да е отказал или да не се е явил на допинг проба“, продължи президентът на Федерацията.

Старши треньорът на националния отбор по плуване Кристиан Минковски.

Петров допълни: „Ние нямахме техническата възможност да даваме на определен състезател каквото и да било. Механизмът на даване е на случаен принцип, вътре трябва да присъства нещо, което не е хранителна добавка – всички имат отрицателни проби“. „Когато са се давали витамини, те не са били обозначени с Х, Y, Z. На 26 февруари сме изпратили писмо до Допинг комисията с имената да се направи проверка на целия национален отбор и на добавките. Ние сме поискали антидопингова проба – извънредна проба. Каквато проба е взета на всички, това е решение на Антидопинговия център, има протоколи на УАДА. Всички тези неща струват на Федерацията над 20 000 лв“, завърши Аврамчев. /БГНЕС