Атанасова: С ПП-ДБ изработваме програма, обвързана с избора на председател на НС

След серията разговори с колегите от ПП-ДБ взехме няколко решения. Първо, заедно изработваме законодателна програма за първата сесия на НС, която да бъде обвързана с избора на председател на НС. Тя включва най-важните за държава ни теми в различните секторни политики и свързани със законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген, еврозоната, ПВУ, както и правосъдна реформа.

Това каза Десислава Атанасова на съвместен брифинг на ПП-ДБ и ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

„Имаме готовност, заедно в екипи и работни групи, съставът на които уточнихме, до вторник да са готови с няколко от приоритетните закона от този списък, който се подготвили и предлагаме да бъде част от законодателната програма на НС“, съобщи Атанасова. Тя подчерта, че ръководители са Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

„Всички работни групи имат ръководители, тайминг, в който да се движат със законопроектите, като имаме за цел някои от тях да внесем съвместно, което ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество и че ще бъдат подкрепени в пленарна зала“, отбеляза Атанасова и уточни, че това са част от промените в частта правосъдна реформа, касаещи КПКОНПИ, промените в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи домашното насилие.

Тя съобщи още, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са започнали разговор и за конституционна реформа, защото са убедени, че дълбока реформа на правосъдната система би могла да се реализира чрез конституционна реформа. Атанасова посочи, че някои от парламентарните групи имат проекти за промени в Конституцията, като предложи да се търси мнозинство в рамките на 49-я парламент.

В сряда на целия председателски съвет ще бъде предложено това да стане законодателната програма на текущата сесия на българския парламент и да бъде избран председател на НС, така че то да започне да функционира и всички следствия, съгласно Конституцията, да дадат възможност и да се провеждат консултации при държавния глава, и впоследствие да се връчват мандати за съставяне на правителство.

„Единствено си поставяме за цел НС да избере своя председател, заместник-председатели, да има законодателна програма, която е важна за България“, категорична е Атанасова, като подчерта, че това е стъпка към връщането на добрия тон.

„Всички разбираме колко е важно България да има редовно правителство“, заяви тя и добави, че без редовно правителство и в условия на предстояща кампания, евентуално, ако не се постигне съгласие, би било недопустимо да приемат Закон за държавния бюджет, защото популизмът ще вземе връх.

„Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. От ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин България да излезе от политическата, икономическата и финансовата криза и всички предпоставки по пътя и за връщане назад, различен път от евроатлантическия, е стабилно мнозинство, което да стои пред нея“, категорична е Атанасова. Тя уточни, че номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на НС остава непроменена.

“Всеки един от нас е поел отговорността пред избирателите да работи за правителство, дали ще намерим сечение и формула не е предел на днешната ни стъпка от процеса”, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

“Целта ни е да пристъпим към стартиране на отделните елементи на парламентарната република. Започваме работа по всички важни приоритети, ние се опитваме да използваме тях като основа за стартиране на парламента поне за една сесия, да се избере председател, правна, бюджетна и конституционна комисия да започнат работа. Дали ще можем да направим втори и трети стъпки никой не може да каже отсега. Всеки един от нас е поел отговорността пред избирателите да работи за правителство, дали ще намерим сечение и формула не е предел на днешната ни стъпка от процеса. Очевидно, че това е задача, цел, но бидейки отговорни към момента не можем да кажем. Стои на масата някакъв формат на редуване или някаква друга формула за председател на НС”, каза още Иванов.

“Българското общество има нужда от развитие и справедливост. Това НС започна като миналото, но има различни нюанси- преди не се обединихме по законодателни инициативи, сега имаме яснота по тях само трябва да координираме действията си по тях”, каза Росен Желязков от ГЕРБ.

“Необходимо е не да се фокусираме върху избора на председател, а да се опитваме да постигнем стабилизация на страната. Не е обсъждан изобщо въпросът за кабинет и председател на НС. Тези въпроси ще намерят отговор след идния вторник, след като покажат резултати от работата си комисиите”, каза още Желязков.

Акад. Николай Денков от своя страна каза, че едно НС има три основни задачи – да приема закони, да излъчи правителство и да приеме бюджет, защото държавата все още няма бюджет за 2023 г. Той отбеляза, че в миналия парламент нито една от тези задачи не беше изпълнена по правилния начин. „Това, което се опитваме сега да направим, е да изпълним максимума, който е възможен в тази конфигурация, и затова ние, казвам категорично, не обсъждаме опити за съвместно правителство“, заяви Денков и посочи, че обсъждат законодателна програма, тъй като това е основният елемент на това, с което се занимава НС. /БГНЕС