Атанасова: Незабавно да се проведе избор за нов председател на КЕВР

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

„Трябва да се стартира процедура за избиране на нов председател на КЕВР. До сега в енергетиката е имало пълен хаос, тъй като всички решения са взимани под ръководството на противоконституционно избран председател”, заяви Десислава Атанасова и продължи: Надявам се, че всички противоконституционни решения, за които ГЕРБ сме сезирали, ще завършат по същия начин.

Делян Добрев от своя страна предупреди за опасност при нарушени доставки на газ, каквито се очакват, ако КЕВР няма председател.
В решението на КС се казва, че се анулира решението за председател, тоест КЕВР вече няма председател. Ако до следващата седмица не се избере председател, и се разпусне правителството и НС, няма да има председател в следващите 3 месеца. Ако нямаме регулатор, кой ще определя цената на газа, попита Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ обяви също така, че „Булгаргаз” през месец юли е купувал газ от "Винтерсхал", който е явен посредник на „Газпром“. „Булгаргаз” вече не купува газ само от посредници, а вече и от директни такива. Лошото е, че българският потребител плаща за това двойни цени. За това за първи юли газа скочи с 32%, за последните 6 месеца с над 100%. За месец август се очаква, и те за това не обявяват прогнозата, която трябваше да бъде обявена на 10 юли, 60% увеличение на газа“, коментира още Добрев.

„Чака се да се разтури НС и да падне дневния ред, българските граждани да плащат поскъпване на газа от близо 60% и цената на газа да е над 200 лв. за мегаватчас – рекордна за всички времена. Тази цена е 10 пъти по-висока от последната цена, обявена по времето на ГЕРБ“, уточни бившият енергиен министър.

„Вчера Кирил Петков обяви, че прекратява меморандума с „Gemcorp“, защото има сведения от ДАНС, че този меморандум представлява заплаха за националната сигурност на България. Днес получихме писмо от ДАНС, от което следва, че включването на посредниците на доставката на газ е въпрос, който следва да бъде отнесен до вниманието на Върховна касационна прокуратура. От това следва, че евентуално в нашия доклад се съдържат доводи за извършени престъпления“, коментира и Радомир Чолаков, депутат от ПГ на ГЕРБ. /БГНЕС