Атанасов иска оставката на ръководителя на ДАНС

Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев.


ДАНС излязоха с позиция, че е „безотговорно и опасно когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти“, вероятно визирайки критики на Кирил Петков към службите, изразени в телевизионно интервю.

„Сегашния председател на ДАНС трябва да си подаде оставката. Той се изказва за втори път политически. Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС, и го пише в закона, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, каза Атанасов пред бТВ.

Той обясни, че преди два месеца е имал предложение от подкрепящите правителството да оглави ДАНС, но се е оказал.

Атанасов също така изрази резерви по отношение на работата на българското контраразузнаване във връзка с разкритите руски шпиони в Руската църква в столицата.

„Българското контраразузнаване много добре знае, че той е обслужва руското разузнаване в София, но пет години тук го прикриват или се прави, че не го виждат. Аз съм интуитивно убеден, че този човек е бил засечен и смятам, че ръководството на ДАНС трябва да си вземе папките и да се разбере какъв е този човек, какво е било установено, сега когато са взели решение да го експулсират, има натрупана информация“, каза той. /БГНЕС