Атал: Не трябва да изключваме нищо когато става въпрос за Украйна

Нищо не може да бъде изключено във война, която се води в сърцето на Европа, включително изпращането на сухопътни войски, заяви френският министър-председател Габриел Атал, подкрепяйки предходното предложение на Еманюел Макрон, предаде АФП.

"Днес няма консенсус относно изпращането на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. Но в динамичен план нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международната конференция в подкрепа на Украйна в Париж, отбелязвайки ясна промяна в позицията си по темата.

В рамките на посещението си на Салона на земеделието в Париж, неговият министър-председател припомни, че "преди две години" много страни "изключваха изпращането на оръжия", включително отбранителни, на украинците. "Днес ние изпращаме ракети с далечен обсег на действие, за да подкрепим украинците в лицето на тази агресия".

"Така че това, което президентът на републиката ни напомни, е, че не можем да изключим нищо във войната, която за пореден път се води в сърцето на Европа и на прага на Европейския съюз", заключи той, като заяви, че Еманюел Макрон "е бил ясен по този въпрос".

Той повтори, че Франция не може да си представи, че "Русия ще спечели тази война" или че президентът Владимир Путин "ще поеме със сила контрола над друга свободна и демократична държава".

Като припомни, че Швеция и Финландия, които са исторически неутрални, са решили да се присъединят към НАТО, "защото са видели, че тази заплаха идва", той добави: "Не искам моето поколение и следващите поколения да израснат в свят на заплахи". /БГНЕС