„Аста ла виста, бейби“: така Джонсън се сбогува с парламента

Британският министър-председател Борис Джонсън, който подаде оставка, се сбогува с парламента в края на последната си реч пред него с думите "Аста ла виста, бейби".

"Искам да благодаря на всички тук и – Аста ла виста, бейби", завърши той речта си.

След тези думи съпартийците му се изправиха и аплодираха напускащия министър-председател. Докато вървеше към изхода, мнозина го потупваха приятелски по рамото. Опозицията остана седнала и не ръкопляскаше.

Днес министър-председателят по традиция отговаряше на въпроси на депутатите, а днес беше и последното подобно заседание преди депутатите да излязат в лятна ваканция.

Телевизия Sky News обърна внимание на особената реакция на бившия британски министър-председател Тереза Мей в последните минути от речта на Джонсън, когато торите му ръкопляскаха.

"За тези, които не са видели, Тереза Мей първоначално не се изправи, за да аплодира. В крайна сметка тя се изправи, но изглеждаше ядосана и явно не искаше да се присъедини към аплодисментите", отбелязва Sky News.

Борис Джонсън, който наследи Тереза Мей на поста министър-председател през 2019 г., обяви на 7 юли, че се оттегля от поста министър-председател и ръководител на Консервативната партия на Обединеното кралство.

Оставката беше предшествана от правителствена криза в Обединеното кралство, като за два дни кабинетът беше напуснат от над 50 души, включително ръководителите на ключови отдели като Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването. Те заявяват, че нямат доверие на Джонсън и не са съгласни с методите му на ръководство.

Причината е скандалът около бившия заместник-министър на външните работи за Европа и САЩ Кристофър Пинчър, който организирал пиянска свада в лондонски клуб и тормозил двама мъже. Няколко години по-рано той също беше подложен на подобни обвинения. Някои политици твърдят, че Джонсън е знаел за ненадеждното минало на Пинчър, но въпреки това го е назначил за заместник-координатор на парламентарната фракция на консерваторите. /БГНЕС