Асен Василев: Започваме разговори по секторни политики, ще поканим и служебните министри

Готови сме да бъдем първи и да носим тази отговорност. Тази седмица започваме разговори с всички партии без ГЕРБ и ДПС. Това заяви Асен Василев от „Продължаваме промяната” ден след изборите, откъдето излизат като първа политическа сила.

Ще предложим да се сформират работни групи по сектори, ще поканим и министрите от служебния кабинет, за да се обсъдят основните проблеми и да излезем с план за следващите 4 години, под който да се подпишем, заяви Василев пред бТВ.

Василев бе категоричен, че няма да приемат пасивната подкрепа на ДПС.

Трябва ни стабилно мнозинство. Няма как правителство на малцинството с плаващи подкрепи да направи промяната, която обещахме на обществото и която всички български граждани очакват, заяви Василев.

Запитан дали вижда Бойко Рашков като редовен вътрешен министър, Василев отговори, че ситуацията „тази партия за това министерство, тази за онова” не работи.

Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков трябва задължително да е министър-председател, допълни той.

Бързо справяне с инфлацията за България няма по една проста причина – левът е закачен за еврото. Начинът за справяне с инфлацията минава през монетарна политика, ние не можем да печатаме. По-скоро трябва да се фокусираме върху вдигането на доходите на хората, съобщи Василев.

По думите му, може да овладеем по-бързия растеж на цените на енергоизточниците, но не и общата инфлация на стоки и услуги.

В Германия коалиционното споразумение е 800 страници, ако ние не напишем такова, шансът да ходим на нови избори или при нова по-тежка криза това правителство да не се справи е много голям. Така, че трябва да напишем такова споразумение, заяви още Василев.

Първата и най-голяма реформа, с която новата власт трябва да се заеме, според Василев е зачистване на правосъдната система.

Ако не заработи правосъдието няма как да има справедливост. Тогава всяко едно спиране на течове, спиране на кражби ще е временно, каза още той. /БГНЕС