Асен Василев: Все още нямаме подкрепа от 121 гласа

Все още нямаме подкрепа от 121 гласа за съставяне на правителство. Това заяви пред журналисти кандидатът за министър-председател и настоящ вицепремиер и министър на финансите в оставка Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Василев отново потвърди, че ако няма 121 гласа в парламента няма да бъде внесен проектокабинетът.

Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета, Асен Василев обаче не уточни какъв пост ще заема в него премиерът в оставка. Той уточни, че ще коментира и неговия пост, и това кой ще бъде министър на вътрешните работи, едва когато бъдат събрани нужните гласове.

„Честно казано в момента продължават разговори между парламентарната групи и депутати, така че трябва с тях да се чуя, за да кажа, но нямаме някакъв съществен напредък”, посочи Василев по отношение на това дали има още депутати, които биха подкрепили кабинет начело с него.

ПП, БСП, ДБ и независимите финализираха управленската програма за следващите 6 месеца

„Ние сме длъжни да пробваме докрай”, категоричен е той. Василев добави, че оттам нататък всеки един депутат има глава на раменете и съвест и трябва да прецени дали иска да подкрепи програмата, която е представена. Според него управленската програма е доста конкретна — „с ясни срокове, с ясни ангажименти, с много ударна съдебна реформа в началото, която би помогнала да се решат голяма част от проблемите”.

Той подчерта, че именно затова "Продължаваме промяната" търсят най-голяма подкрепа.

„Ние сме говорили с Българската социалистическа партия и с г-н Христо Иванов, както и с колегите от „Има такъв народ”, които се отделиха от парламентарната група, че в момента, в който имаме подкрепа от 121 депутати, те ще имат готовност да говорим за структура и състав на кабинет”, заяви Василев. Според него обаче това е безсмислен разговор, ако няма подкрепа, която да гарантира, че ще бъде съставено правителство. /БГНЕС