Асен Василев: В следващите 4-5 години ще сме във военна икономика

Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се доказаха като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент от друга. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Обща стратегия за Европа за природен газ има, за нашия регион тя се прави в София и до 15 май трябва да има първи резултати за това как най-оптимално да се използва газопреносната мрежа, каза Василев, след като през изминалата седмица в София се проведе форум с участието на енергийните министри от Балканите.

От думите му стана ясно, че се работи да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра.

В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. оттам влиза общата покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра.

Василев определи като глупост твърдението, че България няма посредници за петрола и затова иска отлагане на ембаргото. Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза още Василев.

Относно руския петрол, Василев заяви: Нашият интерес е, ако има дерогация, ние да сме в дерогациите. Преговорите в момента, доколкото знам, не са приключили успешно. Те ще продължат другата седмица.

От самото начало позицията на България е абсолютно ясна - ако има отлагане на влизането на сила на санкциите за част от държавите, ние също искаме такова отлагане, каза вицепремиерът и потвърди, че при отказ от страна на ЕС, България няма да подкрепи санкциите.

Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който два от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент, каза Асен Василев и посочи, че технологично Лукойл може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Според Василев войната ще продължи поне 4 – 5 години.

В следващите 4-5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимално, заяви още Василев.

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, не само в България, а в целия свят. Цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, защото и Украйна и Русия са износители на световния пазар и производители на жито, на зърно. Логистиката, особено Черноморската, ще стане много по-скъпа, обясни Василев и каза, че тези фактори не могат да бъдат подминати. /БГНЕС