Асен Василев: Преди правителство, трябва да изберем пътя

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ взе ясна позиция, че няма да има подкрепа за правителство с мандата или с участието на ГЕРБ. Преди да говорим за правителство, трябва да говорим за това в каква България искаме да живеем. Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Той смята, че пред държавата има три пътя за развитие. Единият от тях се предлага от „Възраждане“ – това е руският свят. Вторият е латиноамериканският модел, който се е създал през последните 12 години с големи неравенства и срещу, който са били протестите. Третият път е за Европа, за който се застъпват от ПП. „Тук са нашите големи различия с ГЕРБ. Евроатлантическият път не е един. Европа означава закони, които се спазват. Европа означава като направиш изборите, да няма купуване на гласове. Европа означава да имаме нормална социална система“, каза Василев.

Той посочи, че страната в момента е в криза не защото някакви хора не могат да седнат и да се разберат: „Кризата не е защото нямаме правителство, а е криза накъде да поемем“.

Според него коалиция между ПП и ГЕРБ означава възход за „Възраждане“.

„След всеки компромис България е свършвала с национала катастрофа. Ако ние влезем в коалиция с ГЕРБ, на следващите избори „Възраждане“ ще бъде първа политическа сила, защото целият протестен вот ще отиде в нея“, каза Василев по Нова тв.

„ПП предлагаме алтернатива. Нашата алтернатива е да живеем като в Европа. „Възраждане“ предлагат Русия. След 12 години управление на ГЕРБ живеем в Латинска Америка“, смята Василев.

„Да речем, че правим компромис, какво постигаме с него – няма да има реформи. Това означава още 10 години загубени за страната, още 10 години бедност и миграция. Това ли ще е цената на този компромис?“, каза съпредседателят на ПП и добави, че вярва в компромиса, ако той донесе нещо добро за България.

Василев заяви, че ще има една обща парламентарна група между ПП и ДБ, всички са на това мнение.

Той се спря и на призива на Николай Събев, който поиска оставки на лидерите на ПП в деня след изборите. „Николай Събев има право да призовава за всякакви оставки, но нека първо да стане член на партията“, каза Василев.

Съпредседателят на ПП коментира и полезните ходове пред най-голямата политическа партия. „Полезните ходове на ГЕРБ започват с това да седнем и да проведем един честен разговор за последните 12 години. Този разговор не може да бъде на ниво футболни агитки. Очакваме от тях да ни кажат защо институциите не работят“, каза той.

Асен Василев заяви, че ПП със сигурност ще предложат правителство, ако мандатът стигне до тях, с ясна посока, накъде трябва да върви страната. /БГНЕС