Асен Василев: Когато има финансов интерес корупцията прониква навсякъде

“Борбата срещу корупцията не е лесна. В НС се направиха невероятни стъпки, които бяха отлагани 15 години. Когато има силен финансов интерес обаче корупцията прониква навсякъде и блокира усилията”, това заяви финансовият министър Асен Василев на форума на високо равнище „Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България“, предаде репортер на БГНЕС.

Василев обясни, че през последните три месеца по ПВУ и като част от подготовката за приемането ни в Шенген и Еврозоната, България е направила невероятни стъпки в НС, които са били отлагани 15 години. “Имаме текст за КПКОНПИ, текстове за разследване на главния прокурор, имаме приет нов закон за обществените поръчки. Законодателно се движим напред и е голям успех. В Закона за обществените поръчки обаче не всичко мина. Частните болници не трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, когато разходват публичен ресурс. Това остава в закона, въпреки че ние бяхме предложили противоположното не за друго, а защото е в противоречие с европейска директива. Неговото отпадане беше подкрепено от основните партии. Това показва, че когато има силен финансов интерес корупцията прониква навсякъде и блокира усилията”, каза още Асен Василев. Финансовият министър коментира, че борбата срещу корупцията е основния двигател, който България трябва да използва за да станем нормална европейска държава, да станем богати.

“В началото си мислехме, че тази борба ще стане лесно, че прокуратурата ще се задейства, че МВР и службите ще си свършат работата и всички хора, които са корумпирани ще отидат в затвора. Това се оказа една илюзия по много прости причини. Корупцията в България е проникнала в профсъюзите, в работодателските организации, в почти всички сектори на икономиката и в почти цялата администрация и борбата в такова раково общество няма да е никак лесна”, подчерта финансовият министър, след което коментира, че борбата ще изисква да се работи умно и да не се отказваме.

“Добавената стойност е даването на добри практики в борбата срещу най-опасното явление, каквато е корупцията. Тя създава тежки неравенства, нейните последствия могат да бъдат преодолени с конкретни мерки”, това заяви заместник - външният министър Димитър Стоянов, представяйки слово подготвено от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. “Надявам се днес да бъдат откроени добри практики, които дават отговор на въпроса какви са нашите публични институции, кои са силните и слаби страни на колективното действие и с какво инструменти разполагаме”, каза Димитър Стоянов.

“Корупцията е най - лошият враг на всяка страна, атакува сърцето на демокрацията, точно това ни кара да се борим срещу нея”. Това заяви Грета Фенър, изпълнителен директор на Базелския институт за управление. Тя подчерта, че всички трябва да работим заедно в борбата срещу корупцията. “Радвам се, че днес правим тази конференция, по един хоризонтален начин и съвместно да се борим срещу корупцията. Всички партии в парламента са наши партньори и ние сме много благодарни, че имаме възможност да работим с тях ефективно”, коментира Грета Фенър. /БГНЕС