Асен Василев: Без актуализация имаме пари до края на октомври

Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да може да има средства, така че да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани, които не са предвидени в днешния бюджет.

С този апел се обърна към народните избраници служебният министър на финансите Асен Василев, който даде отчет за изпълнението на бюджета за първите 6 месеца на годината, предаде репортер на БГНЕС.

Василев каза още, че всички възможности за преструктуриране са изчерпани и увери, че държавата има пари, но е необходимо санкция от парламента, за да могат да се разходват.

Финансовият министър отчете, че за миналата година разходите по COVID мерки са 1,196 млрд. лв.: 318 млн. лв. за добавката от 50 лева към пенсиите, 300 млн. лв. за мярката 60/40 и 112 милиона лв. за избори.

"За допълнителните средства към медиците няма заложени средства в бюджета. Те са заложени в т. нар. буфер, който е възможност на финансовото министерство и Министерския съвет да намалят разходите на всички други министерства, да вземат пари, които да се пренасочат към здравеопазване", каза той, като уточни, че стойността на буфера е 398 млн. лв.

Асен Василев обясни, че ако буферът бъде изцяло използван, това ще означава министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, да останат без пари за заплати и издръжка. По думите му това ще засегне най-много МВР, правосъдното и социалното министерство, както и плащанията на МРРБ към строителите.

Той уточни, че освен заложените в бюджета 1,196 млрд. лв. за COVID са били дадени и допълнителни 1. 94 млрд. лв., като общо са похарчени 2.390 млн. лв.

Асен Василев припомни, че в актуализацията на бюджета са предвидени 535 милиона за социални мерки, актуализация на пенсиите от 1 октомври, плюс допълващи средства за всички социалните програми. Допълнителни 430 млн. лв. за бизнеса, 113 млн. лв. за избори и 335 млн. лв. за здравеопазване.

Василев коментира, че ако няма актуализация на бюджета, няма да има пари за мярката 60/40.

„Пари за избори ще има. Парите за здраве ще трябва да бъдат на база активиране на буфера, което означава министерства да останат без средства за изплащане на заплата и издръжка, защото буферът не е резерв", обясни той.

На въпрос на БГНЕС докога ще стигнат наличните средства без актуализация на бюджета, министър Василев посочи края на октомври.

„Ние пари имаме, въпросът е кога ще стигнем максимално одобрените разходи. За момента е разчетено всичко това да работи без проблеми до края на август. От там нататък могат да се правят допълнителни резерви, преструктурирания, да се активира буферът, така че да се покрият септември и октомври с много трудности и без допълнителна помощ за бизнеса", посочи той и каза, че ако ноември има парламент, то той трябва да гласува актуализация в първите две седмици на месеца, за да вдигне разходните тавани и натрупаните средства да може да ги използваме.

Василев каза, че дълг не са емитирали, защото има пари, но нямат разрешение да ги използват.

От думите му стана ясно още, че приходите за първото шестмесечие са 24. 759 млрд. лв., което е с 3.3 млрд. повече от приходите за същия период миналата година.

"Приходите събирани от НАП и Агенция" "Митници" са с 3.6 млрд. повече. Имаме с 300 млн. лв. приходи от постъпления от ЕС, което формира и 3.3 млрд. повече приходи", поясни той.

Стана ясно още, че разходите по консолидираната фискална програма са 24.6 млрд., което е 46.9% от годишните разчети.

"Това сформира за първо шестмесечие не дефицит, а излишък в размер на 118.2 млн. лв", отчете Василев и допълни, че предварителните данни за юли показват, че този излишък ще нарасне до над 700 млн. лв.

"До края на годината очакваме да съберем около 2 млрд. лв. допълнителни приходи, над заложено то в Закона за бюджета. Това е при тежка ковид криза. Ако няма тежка ковид криза, тези приходи може да бъдат над 2 млрд. лв", каза още той. /БГНЕС