Асад: Войната в Сирия е миниатюрен модел на третата световна

Сирийският президент Башар Асад в интервю за телевизия RT каза, че сред „Белите каски“ „се мяркат и лицата на тези, които бяха в редиците на „Ал Кайда“.

„Сред тези уж ангели от„ Белите каски“ се мяркат лицата на тези, които бяха в редиците на Ал Кайда. Те са ясно видими, изображенията са много ясни. Включително сред тях е и този, който отрязва главите на хората, има и един, който изяде сърцето на мъртъв войник. Всичко това лесно може да се намери в интернет. Никой в нашия регион не вярва на PR събитията с Бели каски. Те са крило на Фронта ан-Нусра “, каза президентът.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри отпускането на 4,5 милиона долара помощ на неправителствената организация за правата на човека "Бели каски" в Сирия.

През лятото на 2018 г. Асад заяви, че предполагаемата химическа атака, станала в сирийската Дума, е инсценирана и разпространението на информация за нея от организацията „Бели шлемове“ се превръща в PR ход на Великобритания.

Той не изключи, че петролът може да се счита за един от факторите при избухването на война в Сирия.

„Не забравяйте, че САЩ са във война с целия останал свят. Тук говорим за тектонични промени и „земетресения“. В края на краищата старият световен ред, създаден след Втората световна война, надживя себе си, особено след разпадането на Съветския съюз. Еднополюсният световен модел вече не работи. Редица възходящи сили като Русия, Китай, Индия и други се открояват “, каза той.

Както отбеляза сирийският президент, в същото време „по отношение на световното лидерство САЩ не искат да признаят никого за свой партньор“ - дори Великобритания, Франция и други големи държави.

„Значи американските партньори не са признати и затова сега се водят битки. Войната в Сирия е миниатюрен модел на третата световна война, която се води косвено“, добави той.

Асад по-рано заяви, че проблемът със САЩ е, че от тяхна гледна точка те водят война за оцеляване. Според сирийския президент Вашингтон провежда такава политика, защото губи своята хегемония.

„Американската политика като цяло е изградена върху опити и грешки. Те нахлуха в Афганистан - нищо не се получи. Нахлуха в Ирак - нищо не се получи. Те започнаха да нахлуват в други страни, но по други начини. Те промениха своя подход “, каза той.

Според Асад САЩ са уверени, че водят война за оцеляване поради загубата на хегемония.

„Проблемът със Съединените щати е, че от тяхна гледна точка те сега водят война за оцеляване, защото губят хегемонията си. И решиха да се бият с Русия, Иран, Сирия - с всички, които кажат „не“. Дори със съюзници, дори и със западните правителства, ако кажат „не“. Те са готови да се бият с тях. Те се нуждаят от "инструменти", добави сирийският държавен глава.

Както отбелязва сирийския лидер САЩ изпратили армията си в Ирак, но разбрали, че тази идея не работи.

„Загубите бяха големи и за това трябваше да се плаща дори вътре в Съединените щати“, посочи той.

Асад преди това заяви, че Доналд Тръмп е станал най-добрият президент на Съединените щати, но не заради политиката си, а заради прозрачността на изявленията си./БГНЕС