Аржентина взе заем от Катар от 775 млн. долара, за да се разплати с МВФ

Аржентинското правителство заяви, че ще използва заем от Катар в размер на 775 млн. долара, за да извърши плащане към Международния валутен фонд, тъй като очаква да получи одобрение за отпускане на 7,5 млрд. долара от МВФ, предаде АФП.


"За първи път в историята Катар извършва кредитна операция с Аржентина", заяви източникът при условие за анонимност, като добави, че това ще позволи на южноамериканската страна да плати падежа "без да използва резерви".

Кредитът е бил договорен от аржентинския министър на икономиката Серхио Маса с катарския икономически екип "при абсолютна секретност".

Аржентина се стреми да избегне ново изтичане на долари от свитите си международни резерви.

Катарският заем ще бъде използван за плащане на дължимите лихви към МВФ.

След това той ще бъде изплатен с помощта на средствата, които Аржентина очаква да получи от многостранната организация, след като изпълнителният ѝ съвет ратифицира в средата на август одобрението на петата и шестата ревизия на споразумението със страната.

Заемът с МВФ беше взет от Аржентина при правителството на Маурисио Макри като споразумение за 57 млрд. долара. След встъпването си в длъжност в края на 2019 г. президентът Алберто Фернандес се отказа от предстоящите траншове за изплащане и го предоговори през 2021 г. като споразумение за 44 млрд. долара./БГНЕС